Need HELP identifying a transisitor

Status
This old topic is closed. If you want to reopen this topic, contact a moderator using the "Report Post" button.
I have a Threshold M7 power supply that is not working. I have tracked to problem down (I think) to a few transistors, one which I can't seem to find an equivalent for. The marking are:

NS
310-2
7402

Anyone know of a replacement?
Thanks for any help.
 

Attachments

  • IMG_2673.jpg
    IMG_2673.jpg
    412.9 KB · Views: 150
  • IMG_2675.jpg
    IMG_2675.jpg
    833.2 KB · Views: 156
310-2 is probably an abridged house-number for Threshold, like the ones used by HP, Tek, Philips, etc.
For example 151-something is normally a transistor in the traditional Tek numbering.
It is sometimes possible to find translation tables, unless the device was really intended for that specific manufacturer and has no equivalent
 
1) why do you think the problem is that transistor?
You must troubleshoot the circuits (i.e. functionally test it, measure voltges, etyc.).not replace parts at random.
2) that is probably a garden variety general purpose small signal transistor, just check whether its NPN or PNP.
Check voltage on its pins.
3) if anything I would worry much more about a 1974 vintage electrolytic, such as the 1100uFx50V seen there.
And the 100x50 besides it.
Again, first troubleshoot, then replace as needed.
 
It is sometimes possible to find translation tables

I ran into the same issue with "House Number" while working on the Threshold 4000. Fortunately, those numbers seem to have been researched by many and are readily available online.

Anyone have any reference info from Threshold for this part # from Threshold?

JMFahey, I did go through and test parts. I have a working M7 I was using for comparison which helped. Unfortunately, I didn't find a single part that could explain the issue. So, since it's a regulated power supply, I followed the path. The issue is no output. I found that the output dropped to a few mV instead of the regulated 18 Vdc past the IC regulator. There are also 2 transistors in the path that may have contributed to the failure of the IC reg. or may have failed due to the IC reg. failing. Since the cost of transistors is usually a fraction of the shipping cost, I thought I'd get all 3 parts at once, just in case. I'd hate to miss a part and have to pay shipping for such an inexpensive part or worse yet, blow my new part due to an issue with another bad part I didn't swap out.

This is all hobby for me, I'm not an expert. Any advice would be appreciated.

Caps are getting replaced. But, right now they test OK (except for the small Tantalum cap, but it isn't anywhere in the circuit where it would cause no output ... I think!)

Thanks


** Just noticed, in the full picture above, I had already removed the IC regulator. See the 3 empty holes.
 
Not necessarily a good thing, I'd replace it.

Oh yes, it's getting replaced with the other 2 caps. Just hoping to find out what the heck that last transistor is so I can order all together.

As I look at the specs of, what I thought was an, IC regulator, I'm noticing they call it a transistor. Maybe I'm just mixing names. It's position in the circuit implies it regulates.
 
Can you reverse engineer the schematic?
A transistor can regulate voltage, with supporting components.

That's what I was thinking. I'm not good enough at this to reverse engineer it. I could probably draw up a schematic of it. (Not a bad idea, there may be others out there looking for an M7 schematic, it might be nice to get one out there).

There are 2 jumpers under the board.
The unpopulated holes are where I removed one transistor and the tantalum cap.
The tansistor is: 7832TO / FT317
I was going to replace with: MJE15030G
I'll post a picture below.

Thanks for the help, I appreciate it. Would anyone be able to tell anything from a schematic? 25 components and 2 jumpers, I think I might be able to handle that.
 

Attachments

  • IMG_2685.jpg
    IMG_2685.jpg
    800 KB · Views: 80
I got some more info. from a Threshold Pro I met a while back. I ended up replacing:

the 7832TO / FT317 with a MJE15030G
the AAMPS LO1 with a 2N5550
the NS 310-2 7402 with a J310
and all the caps

I got an output voltage of 21.5 vdc.
My other M7 (working / original) has an output of 19.5 vdc.

Thinking I missed something, I pulled all the resistors, diodes and 3 remaining transistors from the board and tested. They all were fine.

I then swapped the 3 new transistors from the repaired unit into the original / working unit. I also replace the 3 caps in that unit as well.

Voltage didn't change much:
Repaired unit 21.47 vdc
Working / original unit 19.6 vdc

That's about a 10% difference in a regulated power supply. Seems high. Is anyone familiar with these PS, is that acceptable for use with the Threshold M1? (what this was basically designed for).

Or, should I keep searching for an issue.

Thanks
 
Status
This old topic is closed. If you want to reopen this topic, contact a moderator using the "Report Post" button.