100W Ultimate Fidelity Amplifier - Page 105 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th December 2011, 07:40 AM   #1041
Zinyx is offline Zinyx  Poland
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Poland
Hi everyone and Merry Christmas.
Apex I have a question, I can replace 2N5401 to BC556B. Putting it in reverse? And BD139 to BD137? Trafo has 2x35VAC
  Reply With Quote
Old 24th December 2011, 04:31 PM   #1042
diyAudio Member
 
apexaudio's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Serbia
Quote:
Originally Posted by Zinyx View Post
Hi everyone and Merry Christmas.
Apex I have a question, I can replace 2N5401 to BC556B. Putting it in reverse? And BD139 to BD137? Trafo has 2x35VAC
Yes, it's OK
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 04:26 AM   #1043
naf is online now naf  Indonesia
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Default how to set bias and dc offset?

hi Mr. Mile
i've build your AX17S, it work nice...sound is comparable with my GC even i only use standar componet. This is my first Solide State i've ever build.
I use +-44 volt DC.
there are few question i want to ask:
1. how to set bias? i've measured 0R33 and can't get fix value, is this normal?
2. my dc offset is about 34mv is this normal too?

attach is pic of AX17S build
thanks and regards
naf
Attached Images
File Type: jpg DSC_0372_rez.JPG (215.0 KB, 1422 views)
File Type: jpg DSC_0380_rez.JPG (123.4 KB, 1348 views)
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 09:43 AM   #1044
naf is online now naf  Indonesia
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Quote:
Originally Posted by apexaudio View Post
Set 15mV across 0,33R for 50mA bias. PN voltage is 550mV like zener voltage, and you can't set bias with measure Vbe multiplayer voltage, and for TEF it's will be about 3,2V for any bias current. With 2,4V on Vbe multiplayer amp work in class B.
Regards
Dear Mr. Mile,
i measured voltage across 0,33R without load i get 0mV, and with load i get about 3-15mv up and down.

"...and for TEF it's will be about 3,2V for any bias current"... how to measured this?

thanks and regards
naf
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 10:32 AM   #1045
diyAudio Member
 
apexaudio's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Serbia
Quote:
Originally Posted by naf View Post
Dear Mr. Mile,
i measured voltage across 0,33R without load i get 0mV, and with load i get about 3-15mv up and down.

"...and for TEF it's will be about 3,2V for any bias current"... how to measured this?

thanks and regards
naf
Replace R21 (1k) with 1,2k or 1,5k and you can set 15mV across 0,33R.
Offset must be 1mV with DC servo. You can test amp without DC servo just remove R36 (1k) and add 220uF in series with R15 (22R),
Regards
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 10:58 AM   #1046
naf is online now naf  Indonesia
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Quote:
Originally Posted by apexaudio View Post
Replace R21 (1k) with 1,2k or 1,5k and you can set 15mV across 0,33R.
Offset must be 1mV with DC servo. You can test amp without DC servo just remove R36 (1k) and add 220uF in series with R15 (22R),
Regards
Many thanks Mr. Mile, i'll try your suggestion and post the result.

regards
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 12:27 PM   #1047
Zinyx is offline Zinyx  Poland
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Poland
Gentlemen, I have a problem. 14.38 VDC output and do not know what is. I repalece BC547 - BC546B, BC557 - BC556B, 2N5401 - BC556B reverse, BD139 - MJE340. Instead 0,33R i put 0,22R. P1 set 10mV on 0,22R, all transistors tested and look good, any idea what is wrong?
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 12:34 PM   #1048
diyAudio Member
 
apexaudio's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Serbia
Quote:
Originally Posted by Zinyx View Post
Gentlemen, I have a problem. 14.38 VDC output and do not know what is. I repalece BC547 - BC546B, BC557 - BC556B, 2N5401 - BC556B reverse, BD139 - MJE340. Instead 0,33R i put 0,22R. P1 set 10mV on 0,22R, all transistors tested and look good, any idea what is wrong?
You must connect input gnd to psu gnd for test, many people made same mistake.
Can you post pictures?
Regards

Last edited by apexaudio; 25th December 2011 at 12:42 PM.
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 04:26 PM   #1049
Zinyx is offline Zinyx  Poland
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Poland
Default AX-14

Haha thanks Apex, now work i must remember for the future... Bias is 10mV . DC output is ~ 1mV. I have a little weak trafo, only 2x45VDC and drops to 2x40VDC under load. Next be made HV350, and I think it enough for me AX14 will be to the subwoofer, work with HL2. I'm interested in class "H" I've never heard of such an amplifier.
Anyway, thanks for the diagrams... And i'm thinks AX14 is good for home audio for normal people hehe.
Attached Images
File Type: jpg AX-14 Bias.jpg (173.0 KB, 1205 views)
File Type: jpg AX-14 DC Out.JPG (197.9 KB, 1075 views)
File Type: jpg AX-14 PCB.jpg (329.3 KB, 1011 views)
File Type: jpg XL2 PCB.jpg (191.1 KB, 385 views)
  Reply With Quote
Old 25th December 2011, 05:56 PM   #1050
44250 is offline 44250  Serbia
diyAudio Member
 
44250's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Ugrinovci-Zemun-BELGRADE
Send a message via AIM to 44250
Quote:
Originally Posted by apexaudio View Post
You must connect input gnd to psu gnd for test, many people made same mistake.
Can you post pictures?
Regards
I was one of them,with NX14. Same mistake with both channel. DC offset was 30VDC,gone with connecting input ground with PSU ground,just as APEX said.
I missed that in wireing amp...
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Good ~100W amplifier percy Solid State 16 3rd April 2013 05:16 PM
New desined 4*100W car amplifier Whortless Car Audio 13 21st July 2011 04:39 AM
Ultimate Amplifier DF Plummer Tubes / Valves 19 23rd March 2011 02:48 AM
Ultimate amplifier glen65 Car Audio 2 19th September 2007 02:15 PM
100W Amplifier Shematic and PCB viki Solid State 2 17th October 2004 11:54 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:22 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2