Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Digital Line Level DACs, Digital Crossovers, Equalizers, etc.

DAC TDA1541a noise problem
DAC TDA1541a noise problem
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 7th February 2017, 11:30 PM   #1
bstojkovic is offline bstojkovic  Serbia
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Belgrade
Default DAC TDA1541a noise problem

Can anyone give me advice how to solve the the buzz on TDA1541A DAC (by analog metric)?
  Reply With Quote
Old 10th February 2017, 08:19 PM   #2
danico is offline danico  Hungary
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Hungary
Check the soldering all around the dac chip. Especially 7-13 and 18-24 pins with caps on them. Or the PSU would be the best first quess......

Good luck
  Reply With Quote
Old 10th February 2017, 09:36 PM   #3
bstojkovic is offline bstojkovic  Serbia
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Belgrade
Thank you very much for your response. I have carefully check all connections and they are fine. BTW I have put 0.22uF for decoupling, but it is not something that should caused noise buzz problem, I also tried with original 0.1uF decoupling, but the same. I suspect that it could be problem with ground loop. When you look at the schematic, there is resitor 2.2k (it should be 2.2R) and 0.22uF mkp for the connection between digital and analog ground. I tried both 2.2k and 2.2R. but without success. I have a little lower noise buzz when I put two schottky diodes in opposite direction, but it did not solve the issue permanently.
Tried nos and os as well.
TCXO clock is Vanguard 0.1ppm
SPDIF receiver is cs8414
Also, I have to point out that almost all components genuine ordered from mouser like Nichicon KG series.
  Reply With Quote

Reply


DAC TDA1541a noise problemHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Parallel TDA1541A DAC Noise pftrvlr Digital Source 53 30th July 2017 11:23 AM
TDA1541A DAC noise problem bstojkovic Digital Line Level 0 6th February 2017 11:23 PM
Noise problem on TDA1541A output Peter K Digital Source 61 4th September 2012 03:57 AM
Noise problem on DAC IC DrVingTor Digital Source 0 3rd July 2006 10:17 AM
Only noise from TDA1541A based Sphinx Project 3 DAC Lucas Unger Digital Source 10 10th June 2006 01:53 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:31 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2020 diyAudio
Wiki