CM6631 usb audio interface .... any good ? - Page 49 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10th February 2014, 02:33 AM   #481
wklie is offline wklie  Hong Kong
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by badboygolf16v View Post
Unfortunately I cannot see the device in FW update tool after deleting and reconnecting.

Any advice? Using FW tool 2.0.1.9 and W2K8 Server.
Find a Windows XP or 7 PC to try again.
  Reply With Quote
Old 10th February 2014, 08:26 PM   #482
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2010
Quote:
Originally Posted by wklie View Post
Find a Windows XP or 7 PC to try again.
I've got a Windows 7 laptop and am running v 2.0.1.9.

The utility reports Device Name USB\VID_047B&PID_0101&REV_0102. Selection of firmware is allowed but nothing happens when I select a firmware to update, apart from the Update FW and Erase FW buttons are greyed out.

Any suggestions?

Thanks
  Reply With Quote
Old 13th February 2014, 08:52 AM   #483
tdtsai is offline tdtsai  Taiwan
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2011
I donot think this is C-Media device's ID. You should choose other ID in list. The Utility report all use device in list you should choose right device.

Quote:
Originally Posted by badboygolf16v View Post
I've got a Windows 7 laptop and am running v 2.0.1.9.

The utility reports Device Name USB\VID_047B&PID_0101&REV_0102. Selection of firmware is allowed but nothing happens when I select a firmware to update, apart from the Update FW and Erase FW buttons are greyed out.

Any suggestions?

Thanks
  Reply With Quote
Old 4th April 2014, 04:32 PM   #484
работник
diyAudio Member
 
Rod Coleman's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Warwickshire UK
I'm trying the DIYinHK (isolated) CM6631A board, and same vendor's ES9018 board.

glt mentioned that you can play 44100 files with this combination, and it works fine - despite the BCLK coming out at 128 fs, instead of the 64 fs required in the ES9018 data sheet.

I tried it like this, but I do not like the sound. It sounds OK at first blush, and the 3D space is quite pleasant. But it sounds nothing like natural acoustic music - it's mechanical sounding.

LP source through same amp/speakers sounds wonderful.

The board has been configured:
- ADP150 for clock supply, preregulated at 5V. Clock is EPSON-Toyocom SAW 100MHz;
- ADP150 for DVDD supply, preregulated at 5V, (separately);
- ADP151 for DVDD 1.2V supply, preregulated at 2,5V, (separately);
- ADM7150-3.3 for AVCC supply, preregulated at 5V, (separately, separate transformer/rectifier to above supplies).
- voltage mode output (until I get it good enough sounding to apply my I/V method).



It sounds a lot better with 96000 files, so I have looked harder at it. I tried to use the FW updater, to change the 44100 BCLK to x64, but this app just quits without displaying anything, on my only windows PC (all my other computers are on Linux/Kubuntu 12.04 - Kernel 3.2.60).

Next, I scoped out some sinusoidal WAV files at 44100 - which look terrible! Admittedly, there's only a 22nF PPS cap across the phases ('Rasmussen Cap') by way of output filter.

So, I used SoX to upsample the sine WAVs to 88200:

sox infile.wav -r 88200 outfile.wav

and found that at 88200, which drives a x64 BCLK, normal sines are presented.

This seems to suggest that the ES9018 really does need a x64 BCLK, and x128 is really not suitable.

attached scopeshots: 10k 44100 - 10kHz 88200 - 20kHz 44100 - 20kHz 88200, played with DeadBeef on Linux Kernel 3.2.
Attached Images
File Type: bmp 10K_44100.bmp (146.3 KB, 40 views)
File Type: bmp 10kHz_88200.bmp (146.3 KB, 25 views)
File Type: bmp 20kHz_44100.bmp (146.3 KB, 18 views)
File Type: bmp 20kHz_88200.bmp (146.3 KB, 27 views)
  Reply With Quote
Old 4th April 2014, 04:35 PM   #485
работник
diyAudio Member
 
Rod Coleman's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Warwickshire UK
jpegs uploaded for quicker viewing.....
Attached Images
File Type: jpeg 10K_44100.jpeg (17.4 KB, 482 views)
File Type: jpeg 10kHz_88200.jpeg (17.5 KB, 480 views)
File Type: jpeg 20kHz_44100.jpeg (18.0 KB, 477 views)
File Type: jpeg 20kHz_88200.jpeg (18.2 KB, 473 views)
  Reply With Quote
Old 21st May 2014, 06:25 AM   #486
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2011
Default USB device not appearing in Update tool

Quote:
Originally Posted by badboygolf16v View Post
Hi guys, this thread seems like it may be useful for my problem. I am trying to use Breeze Audio CM6331A USB to SPDIF via ALSA on RPi.

I have followed advice to delete firmware and disconnect then reload firmware. Unfortunately I cannot see the device in FW update tool after deleting and reconnecting.

Any advice? Using FW tool 2.0.1.9 and W2K8 Server.
I had the same problem. This is how I solved it (I know it does not look scientific but did it 3 times and worked each time):
- Connect the usb
- open tool (I use win 8)
- the USB device is not there (that's when I paniqued!)
- withdraw the usb plug (but not fully) and plug back in very quickly. Basically tickling the usb plug a bit.
- the usb device showed up in the FW update tool, and I then updated the FW.

Doing this I downgraded from 0108 to 0101 and I can now use the OTG with my samsung note 3
  Reply With Quote
Old 24th May 2014, 05:08 AM   #487
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2013
Hi, guys, i saw this: Assembled CM6631 Daughter Card for TDA1541 AK4399 Parallel SN | eBay
It said it's for TDA1541, anyone tested it yet? and i can't find the USB input in this board.
Is there anything i can do to make CM6631 use with Tda1541?
  Reply With Quote
Old 26th June 2014, 07:49 AM   #488
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2014
Hi all

I have problem with my breeze audio cm6631 usb spdif dac. I bought it here: Finished HIFI DAC Decoder CM6631+CS4398+OPA2132 24Bit/192Khz USB input with RCA headphone and COAX output with case-in Amplifier from Electronics on Aliexpress.com

The first problem was that device didnt work propertly - was unrecognised by system. The solution was to update firmware with proper version - my device have cm6631a chipset but was flashed with cm6631 firmware. After update the device started work propertly but i have one more problem.

I cant use any resolution above 96kHz. I can select it in audio device properties under control panel but when i set in example 192kHz 24bit i have no sound, only background noise. When i connect to the device external spdif DAC witch is capable to use 24bit 192kHz i hear sound with 16bit 176kHz resolution, but higer settings didnt work also.

Have you any idea what can be wrong with my device? I tried flash it with different versions of firmware and tested it with different drivers but this didnt work for me at all.

Its not big problem for me because dac have very good sound. The headphone port have very good sound also. But if the device have capability to set higher res, i want to try it

Sorry for my english and thanks for your response.

Best regards

Last edited by wiktorsam; 26th June 2014 at 07:53 AM.
  Reply With Quote
Old 28th June 2014, 06:31 AM   #489
trcloud is offline trcloud  China
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Guangzhou(Canton) China
Well I think a musicland 01usd usb soundcard can have a better performance than CM6631 or XMOS device
  Reply With Quote
Old 14th July 2014, 08:52 PM   #490
Boscoe is offline Boscoe  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: England
The resources are great in his thread but it is also very long. Could someone point in the right direction for a schematic application for the CM6631A?

Thanks
Boscoe
__________________
I thought about it once, but then thought again.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USB Audio Interface oodi Digital Source 6 30th December 2011 08:59 PM
usb audio interface david12 Equipment & Tools 14 10th October 2010 03:58 AM
Recommendation on good USB-SPDIF interface? kop89 Digital Source 13 2nd August 2008 08:51 AM
Cheap Audio Interface (USB?) to PC agm2003 Instruments and Amps 11 16th September 2007 08:48 AM
USB Interface Perfect?- Computer Audio fmak Digital Source 3 4th December 2004 11:24 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 02:19 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2