Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

The diyAudio Store A forum for discussing anything about the products available in The diyAudio Store.

Starving Student II Headphone Amplifier
Starving Student II Headphone Amplifier
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 25th March 2019, 03:42 PM   #21
pmillett is offline pmillett  United States
diyAudio Member
 
pmillett's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Near Fort Collins, CO
Quote:
Originally Posted by DualTriode View Post
The install instructions call for R13 and R21 to be 1.4 watts.

Is this correct?

In the photos they look the same as all the 1/4 watt resistors.

Thanks DT
Sorry - fat fingers. '/' and '.' are right next to each other on the keyboard
  Reply With Quote
Old 25th March 2019, 04:19 PM   #22
mpeg2 is offline mpeg2  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2006
Quote:
Originally Posted by pmillett View Post
That was pointed out to me by 6L6... on the next batch I made the pads bigger. Sorry about that!

Pete
Looks like I have to go back to the bench - a few oddities after a day of use: 1) Noticed that the turn on delay doesn't (hear a pop when first powered on - then about 10 min into listening, everything goes quiet for 10-15 sec). 2) Had one channel go completely silent (suspect an issue around one of the tubes).

I suspect some solder joint issues. Hard to actually see issues on inspection, so will trace out the circuit to find out where they are.

Most probably "operator" error.

Rich
  Reply With Quote
Old 26th March 2019, 08:11 PM   #23
mpeg2 is offline mpeg2  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2006
Quote:
Originally Posted by mpeg2 View Post
Looks like I have to go back to the bench - a few oddities after a day of use: 1) Noticed that the turn on delay doesn't (hear a pop when first powered on - then about 10 min into listening, everything goes quiet for 10-15 sec). 2) Had one channel go completely silent (suspect an issue around one of the tubes).

I suspect some solder joint issues. Hard to actually see issues on inspection, so will trace out the circuit to find out where they are.
Spent some time tracing out the circuit - no problems found. Reflowed a few suspect solder joints & all the tube socket connections.

Appears to be working perfectly now.

A little more careful listening (SSII -> ACA -> Klipsch Cornwalls - playing Grissman/Garcia CD) - really nice combination, combines really well with the ACA and provides plenty of drive.

I would definitely recommend the SSII/ACA combination.

Rich
  Reply With Quote
Old 26th March 2019, 08:37 PM   #24
pmillett is offline pmillett  United States
diyAudio Member
 
pmillett's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Near Fort Collins, CO
Quote:
Originally Posted by mpeg2 View Post
Spent some time tracing out the circuit - no problems found. Reflowed a few suspect solder joints & all the tube socket connections.

Appears to be working perfectly now.

A little more careful listening (SSII -> ACA -> Klipsch Cornwalls - playing Grissman/Garcia CD) - really nice combination, combines really well with the ACA and provides plenty of drive.

I would definitely recommend the SSII/ACA combination.

Rich
Cool, glad it's working well for you.

Pete
  Reply With Quote
Old 31st March 2019, 03:27 AM   #25
Dennis Hui is offline Dennis Hui  Canada
Hoopy Frood
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Toronto, Canada
Starving Student II Headphone Amplifier
I managed to build one today. Some of the pads on the pcb are
quite small so it would have been easier if I had thinner solder on hand.
Also it took a bit of effort for me to put the tubes in.

I'm currently trying it as a preamp after listing to its headphone
output for a couple hours. I encountered one minor issue. I
toughed the volume know and I felt a bit of static and both channels
went silent. Perhaps the relay was somehow triggered. Anyway,
after turning off and on, it is behaving ok again.

Dennis
Attached Images
File Type: jpg IMG_20190330_203331_small2.jpg (337.6 KB, 384 views)
__________________
We are fearless amplifier builders. A little heat doesn't scare us at all.
- NP 2002
  Reply With Quote
Old 31st March 2019, 12:14 PM   #26
mpeg2 is offline mpeg2  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2006
Dennis: I'm sure you'll enjoy it.

I had some issues building mine - I was using a very (very) old soldering iron with a suspect tip - I think some of the solder joints on the small pads (especially the ones connected to ground) were not good. I picked up a new soldering station (moved to the modern world) & carefully reflowed all of the solder joints - everything is fine now.

Rich
  Reply With Quote
Old 31st March 2019, 12:32 PM   #27
MEPER is offline MEPER  Denmark
diyAudio Member
 
MEPER's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Copenhagen
The supplied Raytheon tubes are "made in Japan". Are those NOS? …..how old?
  Reply With Quote
Old 31st March 2019, 01:16 PM   #28
MEPER is offline MEPER  Denmark
diyAudio Member
 
MEPER's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Copenhagen
I unpacked today and there was only one 47.5k resistor and no jumper sets. I checked several times. 47k I probably have in stock…...but jumpers are more tricky....
  Reply With Quote
Old 31st March 2019, 01:41 PM   #29
aljordan is offline aljordan  United States
diyAudio Member
 
Join Date: May 2006
I built one a few days ago. I also had trouble with soldering using my 20+ year old inexpensive soldering station, which worked fine on the other gear I built. After soldering the resistors I finally figured I was building enough audio gear to buy a better soldering station. That helped a lot, but I still had to check everything carefully, as some of the pads and holes are so small.
  Reply With Quote
Old 31st March 2019, 01:43 PM   #30
aljordan is offline aljordan  United States
diyAudio Member
 
Join Date: May 2006
Quote:
Originally Posted by MEPER View Post
I unpacked today and there was only one 47.5k resistor and no jumper sets. I checked several times. 47k I probably have in stock…...but jumpers are more tricky....
I think my jumper sets were in with the bag that included the relay.
  Reply With Quote

Reply


Starving Student II Headphone AmplifierHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starving Student 12AU7 muskyhuntr Swap Meet 4 19th September 2016 08:48 AM
FS: P.Millett Starving Student hybrid headphone amp bikerbo Swap Meet 13 3rd January 2016 10:10 AM
Starving Student (20EZ7) jackinnj Headphone Systems 0 28th October 2015 01:57 PM
FS: Starving Student Hybrid Headphine Amplifier kuroguy Swap Meet 5 28th April 2010 01:43 AM
Starving college student needs a job! cowanrg Everything Else 11 28th June 2002 08:18 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:36 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 14.29%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2019 diyAudio
Wiki