Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Solid State Talk all about solid state amplification.

APEX b500 questions
APEX b500 questions
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21st September 2019, 02:28 AM   #1
karachay is offline karachay
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2018
Default APEX b500 questions

hi friends is there any one good on apex b500?

i have a little questions. first sorry abouth bad english.

i make this amplifier but never work stable. some times op amp burned some times 5200 or 1943 transistors but mostly mje340 and 350burning. i try contact with apex but i think he is bussy these days. i have many questions but try to make it simple.

1. first i want to ask is there really some one make this amp? i mean working long term stable? cause i make 6 of them and cannot make it work long time.

2. when it working it some times giving loud volume but some times its like a small pocket radio i cannot find it why.

3. when the amp not loud i take it out and start check it but accidently i put gnd cable to the input and it get spark and i cut electric but its late. after that it giving me -15vdc output. 5200 and 1943 are ok mje are ok i check all resistors are ok cannot find it what is the problem. when i close + and - fuses there is no problem it mean the problem at power stage but there is all ok.

4. there is 2 schematic about b500 and b500.1 can any one tell me what doing that 2 transistor. i mean its for safe? or doing more power? i want to understand why he put thats in there. the pictures attached.

5. i use protection circuit too but there is some silly thing if i dont connect termal transistor it giving 2vdc at output (alone withouth amlifier) pictures attached.

power is 60-0-60 vdc.

pls i need help for understand why i getting problems and i want to make it work long therm use. thank you for help...
Attached Images
File Type: jpg APEX B500.1 soru.jpg (564.9 KB, 214 views)
File Type: jpg APEX B500 SCH (1).jpg (438.6 KB, 219 views)
File Type: jpg APEXaudio B500 PCBMON.jpg (379.9 KB, 211 views)
File Type: jpg APEX H900 Protect Component layout apexden.jpg (664.6 KB, 193 views)
  Reply With Quote
Old 21st September 2019, 07:46 AM   #2
Djera is offline Djera  Montenegro
diyAudio Member
 
Djera's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Bar
I build two. Work stable at maximum power. Even i used trash China transistors.
  Reply With Quote
Old 21st September 2019, 06:24 PM   #3
karachay is offline karachay
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2018
Quote:
Originally Posted by Djera View Post
I build two. Work stable at maximum power. Even i used trash China transistors.
ty for write this is important for me did you get any problem when you build it? maybe that is not a problem for you but it ccan make me fix some thing.
  Reply With Quote
Old 21st September 2019, 10:09 PM   #4
NMOS is offline NMOS  Germany
diyAudio Member
 
NMOS's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Frankfurt
Quote:
Originally Posted by karachay View Post
ty for write this is important for me did you get any problem when you build it? maybe that is not a problem for you but it ccan make me fix some thing.
This will not help you but I recommended to

build Legend Quasor Dr. Bora Amp 1000W RMS @ 4 OHM +/- 95V DC

have strong and clear sound without problems
  Reply With Quote
Old 22nd September 2019, 03:38 AM   #5
karachay is offline karachay
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2018
Quote:
Originally Posted by NMOS View Post
This will not help you but I recommended to

build Legend Quasor Dr. Bora Amp 1000W RMS @ 4 OHM +/- 95V DC

have strong and clear sound without problems
ty for advice but for now i have to find what is the problem on b500 i think i will make re buld it with %110 print. maybe next one i can built your advice. ty..
  Reply With Quote
Old 22nd September 2019, 08:03 AM   #6
NMOS is offline NMOS  Germany
diyAudio Member
 
NMOS's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Frankfurt
Did you check oscillation ?

normally driver need miller capacitor, B500 no have


add 500 PF between c and b and lokk problme is solved or not, this means transistor will not hot wenn problem solved

I have try to build may years ago APEX amp too but not work good

same with Apex Class D amplifier D200, some people try to build but not work or have problems
  Reply With Quote
Old 22nd September 2019, 08:05 AM   #7
NMOS is offline NMOS  Germany
diyAudio Member
 
NMOS's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Frankfurt
look BGW 750B schematic, circuit is similar and work good like a workhorse and sound very good

12 years I have enjoy the sound in nightclub
  Reply With Quote
Old 23rd September 2019, 12:58 AM   #8
karachay is offline karachay
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2018
Quote:
Originally Posted by NMOS View Post
Did you check oscillation ?

normally driver need miller capacitor, B500 no have


add 500 PF between c and b and lokk problme is solved or not, this means transistor will not hot wenn problem solved

I have try to build may years ago APEX amp too but not work good

same with Apex Class D amplifier D200, some people try to build but not work or have problems
i dont have oscilloscope. i can try put caps at driver transistor collector to base it need to be 500pf right?

Last edited by karachay; 23rd September 2019 at 01:02 AM.
  Reply With Quote
Old 23rd September 2019, 01:01 AM   #9
karachay is offline karachay
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2018
Quote:
Originally Posted by NMOS View Post
look BGW 750B schematic, circuit is similar and work good like a workhorse and sound very good

12 years I have enjoy the sound in nightclub
i dont see it yet my friend i will i promise and i think i will try it too. :P but now i have to fix this one. thank you
  Reply With Quote
Old 23rd September 2019, 03:41 AM   #10
karachay is offline karachay
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2018
a new problem lol what happening friends its like a loki on me joking me all days.

when i open it, 15032 and 15033 too hot. others normal.

output have 0,4vdc. when i give input signal withouth signalgnd, there is stupid noise cominng like a bırrrrrrrrrr. but if i connect signal gnd it go. if i connect input signal gnd to starground then that noise coming again.

when i close power output getting dc voltage and going up some times to -20vdc. and its going down slowly to 0vdc.

any idea???
  Reply With Quote

Reply


APEX b500 questionsHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apex b500 Akhil babu Apex Jr 1 22nd July 2019 08:23 PM
apex b500 merging 4 channels into 2 crazymechanic Solid State 12 6th May 2017 08:44 PM
please send me scema and layout apex b500 and h900 Das88 Introductions 1 26th December 2013 03:21 PM
Apex B500 problems azlospux Solid State 4 15th October 2012 07:00 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 06:16 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 14.29%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2019 diyAudio
Wiki