Go Back   Home > Forums > >

Solid State Talk all about solid state amplification.

Mark Levinson No.27 amplifier,,,NEED HELP
Mark Levinson No.27 amplifier,,,NEED HELP
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools
Old 11th October 2020, 12:41 PM   #11
Hans Polak is online now Hans Polak  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Blaricum
Quote:
Originally Posted by jc9394 View Post
ok, thank you very much@
Did you eventually solve your problem ?
It sounds as if one of the heat sensors on the heatsinks or the cabling to connect them is giving trouble.
Second reason can be DC on the LS output.
Hans

Last edited by Hans Polak; 11th October 2020 at 12:43 PM.
  Reply With Quote
Old 11th October 2020, 02:30 PM   #12
bakedAlaska is offline bakedAlaska  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2017
Thanks for helping, Hans.
I had measured the bias from another 27.5 recently serviced by a ML dealer, it was set to 104mA, which is in line with your value (I measured voltage over R125+R127 only).
Vreg was set to +-64,50V (end value after full warm-up) rather than the specified 65V. I left it at 64,5V, probably goes up 100mV with higher ambient temperature in summer.

BR

Last edited by bakedAlaska; 11th October 2020 at 02:40 PM.
  Reply With Quote
Old 11th October 2020, 03:59 PM   #13
Hans Polak is online now Hans Polak  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Blaricum
The absolute values of Vreg+ and Vreg- are not that important as long they are not too far from 65 Volt.
But what is extremely important is that they are equal in opposite magnitude, preferably within 0.1 Volt.
With 100mV ripple on one side, you will first have to correct this.


Hans
  Reply With Quote
Old 11th October 2020, 05:36 PM   #14
bakedAlaska is offline bakedAlaska  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2017
Yes, will fix the ripple first, and then look at settings again.

BR
Andreas
  Reply With Quote
Old 12th October 2020, 03:06 PM   #15
bakedAlaska is offline bakedAlaska  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2017
While waiting for parts, I further investigated the idle noise issue, mentioned before. It's on both channels, stronger in the right channel (only hear it if I sit 1m from the tweeter).

I shorted driveline + (Pos_Drive: P6, Neg_ P7) to ground via capacitator. The noise is gone. So either it really is dirty VReg, or something else is uncough on AC-8.5 board. We will see.

Seems I'll have to take apart AC-8.5 and AC-8. They are connected to each other with these 'concorde pins'. I had hoped this is some kind of connector, but it seems soldered on either side of the board. That's a bit inconvenient.

BR

Last edited by bakedAlaska; 12th October 2020 at 03:11 PM.
  Reply With Quote
Old 12th October 2020, 04:26 PM   #16
Hans Polak is online now Hans Polak  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Blaricum
Before you take things apart, which is indeed very inconvenient, I strongly advise to first replace the two 680uF caps on the upper board and to make Vreg+ equal to Vreg-.

When these two voltages are not equal in magnitude, the start up circuit interferes with the signal chain, that's why.

Hans
  Reply With Quote
Old 12th October 2020, 05:08 PM   #17
Mark levinson is offline Mark levinson
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2020
Hello, Hans! Did I understand correctly that the amplifier will not start if the currents from both channels are not the same? I have this problem: I replaced the entire small electrolyte with 4 * Sprague 68uf 25V; 4 * ekz ROE 22uf 63v, 10uf 4 NIC, 6* Bourns trim resistors with resistance setting over the old resistors,all yellow yellow film capacitors 0.1 uf 160v.
  Reply With Quote
Old 12th October 2020, 05:27 PM   #18
Mark levinson is offline Mark levinson
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2020
The amplifier starts, at the output terminals of 30-40 millivolts,but there is no start mode when the speakers are twitching, so there is no sound... What is the reason I can't understand! The 680uf capacitors are absolutely in perfect condition.
  Reply With Quote
Old 12th October 2020, 05:48 PM   #19
bakedAlaska is offline bakedAlaska  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2017
Quote:
Originally Posted by Hans Polak View Post
..first replace the two 680uF caps on the upper board and to make Vreg+ equal to Vreg-...
Ok will report back. Will take a moment.

BR
  Reply With Quote
Old 12th October 2020, 06:04 PM   #20
Hans Polak is online now Hans Polak  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Blaricum
Quote:
Originally Posted by Mark levinson View Post
The amplifier starts, at the output terminals of 30-40 millivolts,but there is no start mode when the speakers are twitching, so there is no sound... What is the reason I can't understand! The 680uf capacitors are absolutely in perfect condition.
I did say that the regulated voltages have to be of exact the same magnitude for each channel, not at all the currents of both channels.
What do you mean with “there is no start mode ....” ?
What model do you have to 27 or 27.5 ?

Hans
  Reply With Quote

Reply


Mark Levinson No.27 amplifier,,,NEED HELPHide this!Advertise here!
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
faulty Mark Levinson 33H Amplifier 75andy Solid State 1 14th July 2018 02:47 AM
Mark Levinson No. 535H 5 Channel Mono Amplifier JohnRoy Swap Meet 1 10th June 2018 01:30 AM
Mark Levinson ML-10 ARTISAND Analog Line Level 1 25th October 2016 08:24 AM
Mark levinson PLS-150 or 151 lzhbts Swap Meet 1 25th April 2016 10:40 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:51 PM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 14.29%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2021 diyAudio
Wiki