Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

PA Systems A forum for discussion of all parts of a sound reinforcement or DJ system: loudspeakers, mixers (desks) etc.

From PC to amplifier and back into PC - feedback problems?
From PC to amplifier and back into PC - feedback problems?
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Yesterday, 01:43 AM   #31
Sangram is offline Sangram  India
diyAudio Moderator
 
Sangram's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: India
From PC to amplifier and back into PC - feedback problems?
Glad you got it sorted.

To your distortion problem. When you say it plays back perfect over PA and badly in your software, is it exhibiting the issue when played standalone, or in conjunction with all the other mics?

Are the levels okay? Sometimes transients will cause digital clipping. Depending on what you're using to record and the bit depth, the level at which you clip may be quite sudden.
  Reply With Quote
Old Yesterday, 02:28 AM   #32
Rick PA Stadel is offline Rick PA Stadel  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: greater Kansas City
To elaborate on MAACO's point(s) in post 29 . .

The problem I see more often with such *mismatched* interfaces is 'low impedance stereo out (popularly 'MP3'), going to a balanced TRS input'. Users get sound, so they figure it's working. Trouble is, the 'ring' signal is being subtracted from the 'tip' signal! Since bass is largely the same on both stereo channels, it is greatly attenuated. And there's usually enough gain to make up the loss, so they just turn it up and lament the 'crappy bass'. You should see their eyes bug wide open when I lower the gain and back one of the plugs out one detent, and the quality goes way up.

Cheers

Last edited by Rick PA Stadel; Yesterday at 02:31 AM.
  Reply With Quote
Old Yesterday, 07:21 AM   #33
MHarran is offline MHarran
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Ireland
Quote:
Originally Posted by Sangram View Post
Glad you got it sorted.

To your distortion problem. When you say it plays back perfect over PA and badly in your software, is it exhibiting the issue when played standalone, or in conjunction with all the other mics?
It was when the mics were all on, I never tried it with that mic on its own. As I said in the second part of my post, the distortion has been eliminated by using the line in on the Creative USB soundcard so the problem was obviously with the PCís onboard sound; the input on the PC is a combined audio/microphone socket so perhaps that might have been the problem.

What bamboozled me was that the audio feed from the PA obviously consists of all the original channels (mics) mixed into a single track so I couldnít figure out how one mic was consistently giving the problem. Anyway, although a relative newbie to audio, I have a lot of experience with PCs and one thing I have learned is that sometimes you canít figure out where a problem was coming from, you just have to be grateful to solve it

Thanks again for your help
  Reply With Quote
Old Yesterday, 11:33 AM   #34
krivium is offline krivium  France
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2009
Glad for you too.
Nice you've got some help from someone experienced nearby.
  Reply With Quote
Old Yesterday, 04:47 PM   #35
MHarran is offline MHarran
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Ireland
The help I got here solved the problem before I got talking to the local guy - he said: "It's working fine, if it ain't broke, don't fix it!"
  Reply to this post

Reply


From PC to amplifier and back into PC - feedback problems?Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems with hybrid circuit / partial feedback. ErikdeBest Tubes / Valves 6 20th March 2019 09:39 PM
Negative Feedback Amplifier with embedded Positive Feedback Booster Koonw Tubes / Valves 57 24th June 2015 08:05 PM
Closed back midrange drivers - problems? River757 Multi-Way 6 17th January 2012 02:46 AM
feedback problems audio_moksha Tubes / Valves 11 28th March 2008 02:32 AM
Negative feedback problems on ECL82 SE amp. colinB Tubes / Valves 29 8th December 2007 08:13 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:24 PM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.79%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2020 diyAudio
Wiki