Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Instruments and Amps Everything that makes music, Especially including instrument amps.

KMD GV100D Low distorted output
KMD GV100D Low distorted output
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19th February 2014, 02:21 PM   #1
joebags is offline joebags  Ireland
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Dublin
Default KMD GV100D Low distorted output

Hi Folks

I have a KMD GV100D on the bench at the moment. This is a hybrid amp with a solid state preamp and tube output section with 2 x 6l6's. Similar to Peavey or Music Man I believe!

I've spent quite a bit of time on it and still have a low distorted output.
It had bulged power caps which I replaced put new 6l6 valves in it.

Line out signal is hunky dory so pre amp is good. So problem lies in the output section.

I've been through all capacitors on circuit board they all measure fine with esr and cap meter. Same with all diodes and resistors measured out of circuit. I have replaced some electrolytics anyway.

Voltages on output valves are as follows.

V1
1. 0
2. 0
3. 647V
4. 324V
5. 23V
6.
7.
8. 61V

V2
1. 23V
2.
3. 646V
4. 323V
5. 23V
6.
7.
8. 65V

Tubes are lighting up so I reckon filament voltages are good.
I have also cleaned and re-tensioned the output tube sockets.


Putting a sine wave into the input, there is a good sine wave out of IC9 op amp on pins 1 and 7. Now Iím a little confused when signal gets to T4 and T5 (TIP41C) .

Signal and voltages pretty much the same on both.
Base waveform ok (0.25VAC),
Emitter wave only positive half coming through (1.2VAC) ???
Collector Top half of waveform tailed off. (4VAC)


Base 0.1VDC
Collector 43.3VDC
Emmiter 0.34VDC

Any thoughts on how to get a proper signal running through this beast are very welcome!

Regards

Joe

PDF of schematic should be attached. Keeps timing out so
here's a link hope it works!

KMD 100D | Flickr - Photo Sharing!

Last edited by joebags; 20th February 2014 at 10:32 AM.
  Reply With Quote
Old 19th February 2014, 10:45 PM   #2
Enzo is offline Enzo  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Lansing, Michigan
61v on the power tube cathode looks right. 5v there looks wrong. So I suspect the driver transistor in that cathode circuit. Either it is mostly shorted emitter to collector or it is being held on at its base.
  Reply With Quote
Old 20th February 2014, 10:37 AM   #3
joebags is offline joebags  Ireland
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Dublin
There was a typo. Pin 8 on V2 was 65V not 5V. Apologies.

I have also replaced the 2 x TIP 41C transistors.

There was a brief moment yesterday when I touched pin 8 of V1 that I got some proper signal to the speaker. So then I thought it might be bad connections coming from the tube sockets. I re flowed the board around the sockets and checked continuity.

I suppose it is still possible that these sockets need to be replaced.

If for example the output transformer was faulty. If I Input a sine wave I should still get a proper sine wave on the output valves. Yea?
  Reply With Quote

Reply


KMD GV100D Low distorted outputHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low-end cab for distorted guitar stringking Instruments and Amps 50 15th January 2013 10:11 PM
amplifier output low and distorted? pantstain Car Audio 7 11th January 2013 08:09 PM
Kenwood Kac-7202...Low distorted output. jordan_ciaramit Car Audio 1 12th August 2012 06:54 AM
JL Audio 500/1 - low distorted output, melted LED wires craig469 Car Audio 7 26th September 2011 07:53 PM
Low and distorted output after amplifier heats up wabun Solid State 6 18th May 2010 09:38 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 06:38 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2019 diyAudio
Wiki