Go Back   Home > Forums > > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Elekit News and products from Elekit

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4th April 2019, 03:22 PM   #1
Samlic is offline Samlic  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2019
Default TU-8200 L/R channel volume unbalance issue

Hello,

I am new to tube amp and the TU-8200 is also my first kit.
First switched on, green light, happy days, but noticed:
  • When the volume pot at around 9 oclock position - L speaker twice as loud as R.
  • When volume pot at 3 o'clock position - R speaker slightly louder than L.
  • Kind of balanced at 12 o'clock position.

All voltage check point is within spec.
amp tube swap, preamp tube swap, speaker swap but all same symptoms.

Is it something normal to tube amp?
didn't dare to warm to up too much for now. or should I give it a go?

The amp sounds great tho, no hum no noise at max volume.

Thank you in advance, any help are appreciated.
  Reply With Quote
Old 5th April 2019, 12:23 PM   #2
dhaen is offline dhaen  Europe
diyAudio Moderator Emeritus
 
dhaen's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: U.K.
I was expecting someone with actual experience of this kit to answer you, but they haven't, so I'll try.
If the volume control is wired (rather than a PCB insert) the symptoms you describe could be caused by a swap-over of the top (signal in) and the slider (signal out) on one channel.
As mentioned, I have never seen one of these. A picture of the volume control might be interesting.
  Reply With Quote

Reply


TU-8200 L/R channel volume unbalance issueHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Noisy Volume pot on TU-8200 Amp HarryY Elekit 3 10th September 2018 11:29 AM
TU-8200 Auto-biasing issue jimpudar Elekit 4 2nd August 2018 12:08 AM
Channel unbalance in active crossover KanedaK Analog Line Level 1 6th January 2017 04:08 PM
Creek 4240 Volume / channel issue cmaslin Solid State 3 19th April 2014 12:02 AM
Cyrus Pre - Unbalance volume MAT124 Solid State 17 8th July 2012 05:27 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 12:44 PM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2019 diyAudio
Wiki