Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't play
Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't play
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 3rd November 2017, 08:54 PM   #11
Gregje is offline Gregje  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: London
Quote:
Originally Posted by Mooly View Post
good to know.
I have reported that in the very same thread
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 02:42 PM   #12
Depaj is offline Depaj  France
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: lyon
Well, the schematics are really bad quality, I checked the obvious +/-5v +/10v -30v and the +7v rails and they are all there but it's hard to read the rest. Some other stuff that might help someone point me in the right direction, the little led on the volume potentiometer also goes out when the laser resets (all the voltages stay on track) and when I go to track 8 or whatever and press play, the block always return to its initial position before trying to play. I can also fast forward and backwards normally but again, when I press play it returns to its initial position and starts at 1 again.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 02:47 PM   #13
Mooly is offline Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't play
The led going out is something you can work to. See how its powered and see what happens to the supply feeding the LED when the fault occurs.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 02:51 PM   #14
Depaj is offline Depaj  France
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: lyon
The led is connected to the +5v rail and then through a resistor to pin 27 on the system control IC which should be at 0v and it is, when the led goes out, at the same time as the laser resets and the display goes out (all just for a split second) pin 27 jumps to about 4v. The +5v rails stays steady but I guess that the fact that it is for just a very short time could mean that it is just compensated by the filter caps.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 03:31 PM   #15
Depaj is offline Depaj  France
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: lyon
There is some hum on the headphone output, in sync with the spinning and moving of de disc and laser (when I put on pause or stop the hum goes away), same thing on the regular outputs where it translates on the oscilloscope to a very slight +/- dc offset swing.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 04:04 PM   #16
Depaj is offline Depaj  France
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: lyon
When I disconnect the -5v rail I don't have sound which is logical but the disc reads normally. I suppose I can assume that means something is wrong in the output stage (disconnecting the headphone amp didn't change anything before.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 06:08 PM   #17
Mooly is offline Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't play
It was worth a try to look at the LED. I didn't realise it was driven from the syscon, I thought it was illuminated all the time.

So is the headphone hum another possible clue ?

The headphone amp input is taken from the main line output and is under control of the muting transistors which is probably why the hum disappears in pause and stop mode.

I scope the -/+5 volt rails at the line output stage.

Also check for clean 5 volts on Q209 emitter and a clean 7 volts on Q208 collector.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 07:20 PM   #18
Depaj is offline Depaj  France
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: lyon
It is illuminated all the time but the 0v still is on the control chip.

Q203 appears dead, it reads open base to collector so I can't test any further for now.

The +5v rail gives me this reading on the scope :20171104_195300.jpg

And this is on the 7v rail : 20171104_195237.jpg

+/- 10v gives me the same result as on the +5v rail. also I can't seem to pick up the signal on the output of the DAC.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 07:45 PM   #19
Mooly is offline Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't play
Q203 is the main +5 volt series pass transistor. If there is 5 volts on the collector then its probably OK. The scope should show a clean 5 volts with minimal noise and ripple (<50 mv pk/pk)

The 7 volt rail (Q208) should be similar for noise and ripple.

The outputs of opamp IC306 are where you will pick the audio signal up.

Make sure you are using the correct power supply ground points.
  Reply With Quote
Old 4th November 2017, 07:53 PM   #20
kevinkr is offline kevinkr  United States
diyAudio Moderator
 
kevinkr's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Boston, Massachusetts
Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't play
If you touched up components in the servos (assuming they are analog) or pick up related electronics you may need to clean off flux residue.

The fact that the fuses blew is a pretty clear indication you shorted something with the power on, or created a short that was cleared by a large current at power on that probably took something out (permanently).
__________________
"To argue with a person who has renounced the use of reason is like administering medicine to the dead." - Thomas Paine
  Reply With Quote

Reply


Sony CDP 591 recognizes disc but doesn't playHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why doesn't someone make a modern analog optical disc format for audio? MaximRecoil Analogue Source 47 24th December 2015 03:28 AM
casette player doesn't play Badsearcher Analogue Source 8 16th October 2013 10:12 AM
My sub doesn't play when connected to the stereo. pikipupiba Car Audio 8 10th August 2011 04:39 AM
can a vent which doesn't support sine play music? freddi Multi-Way 3 13th June 2010 06:11 AM
CD Player doesn't detect disc sometimes Gartak Digital Source 4 3rd January 2004 11:58 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:05 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2018 diyAudio
Wiki