Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Class D Switching Power Amplifiers and Power D/A conversion

Hypex UCD400 OEM & SMPS 400A400 wiring questions
Hypex UCD400 OEM & SMPS 400A400 wiring questions
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 6th August 2017, 12:57 PM   #11
Fenalaar is offline Fenalaar  Norway
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2011
The 3.5 was a typo, and should read 3.4, as Antana said.

Johan-Kr
  Reply With Quote
Old 14th December 2017, 11:07 AM   #12
prasanthgnath is offline prasanthgnath  India
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Bangalore
Is there a need to use a resistor while connecting pin 33 to J3:4?

The OEM manual (Ucd180_OEM_R4) says,
----------------------------------------------------------------------
The UcD180 (OEM version) has an integrated DC-error detection which will pull pin 33 low in case of such an event. It is recommended to sense this fault condition and to interrupt both power supply lines in such an event.

Item Min Typ Max Unit Notes
Voltage on pin 33, DC-error 1 V Internal open collector1)

Note 1: Must be pulled to a positive voltage by means of an external resistor. Open collector maximum output current: 100mA. Maximum collector voltage: 65V.

----------------------------------------------------------------------

I have 4 Ucd180OEMs, pin 33 of all of them are interconected, and all these 4 UCD180OEMs share 1 SMPMS400A180.

I was advised by a person to use a resistor as shown in attachment.

[The system is automatically re-starting randomly. I was adviced that the instability is perhaps because I am not using a resistor as adviced in the manual]

Is this necessary?
Attached Images
File Type: jpeg pull up resistor.jpeg (67.1 KB, 206 views)

Last edited by prasanthgnath; 14th December 2017 at 11:13 AM. Reason: Got sent half way
  Reply With Quote
Old 14th December 2017, 11:38 AM   #13
Antana is offline Antana  Europe
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2015
Quote:
Originally Posted by prasanthgnath View Post
Is there a need to use a resistor while connecting pin 33 to J3:4?

Is this necessary?
Yes, this is necessary, thats why it says "must". If you did not use the restistor and you have connected the the DC error output of the UcD180 OEM's directly to SMPS J3.1 you have probably destroyed your DC Outputs of the UcD's since you connected the HV Voltage directly to the open collector output. In an event of DC error, you will basicly short SMPS J3.1 to ground with no current limit, thus overloading the open collector output.

If you have not jet connected SMPS J3.1 directly to UcD J1.33, use a resitor to pull up to Vaux+. This probably solves the instabilty providing you did not directly connect SMPS J3.1 to UcD J1.33.

Last edited by Antana; 14th December 2017 at 11:45 AM.
  Reply With Quote
Old 14th December 2017, 01:06 PM   #14
prasanthgnath is offline prasanthgnath  India
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Bangalore
1. I have NOT connected SMPS J3.1 to UCD J1.33. (So no damage yet)
2. I have connected SMPS J3.4 to UCD J1.33 (without any resistor).

If I understood you correctly, you are saying
1. Connect SMPS J5.3 (Vaux +) to UCD J1.33 via a resistor (as shown in diagram)
2. Also connect SMPS J3.4 to UCD J1.33.

Thanks.
Is the resistor value of 22k correct? [4 UCDs are interconnected at pin 33]
  Reply With Quote
Old 14th December 2017, 01:13 PM   #15
Antana is offline Antana  Europe
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2015
Yes, that should work, 22K is sufficient. Now in case of DC error, approx. (21V/22k) 1mA will flow thought the transitor of a UcD180 OEM. This is within limits. 10K is also fine

Do you use Auto Amplifier Enable?
  Reply With Quote
Old 14th December 2017, 01:46 PM   #16
prasanthgnath is offline prasanthgnath  India
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Bangalore
Thx

Yes. I am connecting DLCP J1:17 to pin J1:34 of each UCD OEM.

In addition to 4 UCD OEMs, I also use 2 UCD HGs. For these, I am taking DLCP J14:3 to the UCD_HG_1 J1:1, and J15:3 to UCD_HG_2 J1:1.

I have attached the diagram here. If it is correct, it may be of use to others as well.
Attached Images
File Type: jpeg Hypex DLCP kit - hypex with UCD jpeg.jpeg (389.7 KB, 201 views)
Attached Files
File Type: pdf same thng as pdf.pdf (52.2 KB, 22 views)

Last edited by prasanthgnath; 14th December 2017 at 01:53 PM. Reason: edited the diagrams a bit
  Reply With Quote
Old 18th December 2017, 05:22 PM   #17
prasanthgnath is offline prasanthgnath  India
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Bangalore
@Antana, the issue was fixed.
The issue was a faulty cable between UCD HG 400 LS+ and SMPS400:J6:1. Replaced the cable, and the instability is gone.

Also added a resistor to handle dc_error of UCD OEM 180 modules basis your suggestion. Thanks!

Noticing two new problems. Posting here in case anyone has seen it before:
1. Loud pop when I shutdown the amp [ie, switch off using Remote --> switch of power supply], from the UCD HG modules. I thought amp_enable from DLCP:J14:3 to UCD HG:J1:1 would have handled it.
[Yes, connecting cables are OK]

2. Sometimes the volume control of Hypex Remote does not have any effect on volume. I can see the volume changing on Control panel display board, but the actual volume remains same. If I do a shutdown using Remote, I can see "Waiting for DLCP" in control board.
If I do switch off and switch on, volume works again.

Note: Wiring schematic in previous post

Thx
Attached Images
File Type: jpg dc error.jpg (77.2 KB, 170 views)

Last edited by prasanthgnath; 18th December 2017 at 05:25 PM. Reason: added one more schematic
  Reply With Quote

Reply


Hypex UCD400 OEM & SMPS 400A400 wiring questionsHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My Hypex UCD400 OEM Buffer Windforce85 Analog Line Level 3 7th May 2017 01:01 PM
Hypex UcD400 OEM unbuffered input? Windforce85 Analog Line Level 23 27th January 2016 11:32 AM
Question on replacing coupling caps in Hypex UCD400 OEM sumotan Class D 0 14th January 2016 06:35 PM
WTB HYPEX UCD400 OEM sumotan Swap Meet 0 19th August 2015 02:13 PM
For Sale: Hypex UCD400 OEM Unused Tenson Swap Meet 6 18th October 2014 01:43 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:53 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 14.29%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2019 diyAudio
Wiki