Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Some troubles with my car setup...
Some troubles with my car setup...
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 14th November 2019, 04:40 PM   #21
kociboss is offline kociboss
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2018
yes and they were not "warmed" - straight from the box to 120W RMS - max gain for "test" As i hoped that Alpine do not lie their customers and these sets will take 120W with ease. Unfortunately not.

The player splits the Sub - i've set it for 60 or 80Hz. All under this goes to the sub from the player itself.
  Reply With Quote
Old 14th November 2019, 05:13 PM   #22
miniman82 is offline miniman82  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: USA
Not sure if I'm understanding you correctly, but max gain for a 'test' isn't the way to set up a system. Perhaps you were trying to see how loud it could actually play?

There are articles on how to 'tune' a system first time out, which means setting gains and so forth. But as people have said repeatedly you have to stay away from distortion and clipping. Amps don't kill speakers, DC/clipping does.
__________________
Gear I use: Tektronix 475 Oscilloscope, Lambda LA-200 Power Supply, Rat Shack DMM, 100w homebrew resistive dummy load, 20 Years Experience as a Navy Aviation Electrician
  Reply With Quote
Old 14th November 2019, 05:36 PM   #23
kociboss is offline kociboss
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2018
Yes that was my mistake. After i read and watched videos how perfectly matched are the X series - AMP + Speaker as well as their technical specs - it was obvious it cannot go any bad or at least not immediately. The twitter stopped working like 5-6 seconds after the MAX.
  Reply With Quote
Old 14th November 2019, 06:29 PM   #24
The Lord Flashheart is offline The Lord Flashheart  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2018
Ok, so it's becoming clearer.

I think what is happening is that without a proper enclosure behind the Alpine to control excursion at the lower midbass they are distorting well before maximum power handling is reached.

I would try crossing them over higher, say at 100-125 hz, and seeing if you can play them louder without that distortion.

If this is the case the solution is to either try and build some sort of enclosure behind the speakers to a F3 of at around 70hz or get some dedicated midbasses and keep the higher crossover setting or even to cross the sub over higher to compensate.
  Reply With Quote
Old 14th November 2019, 06:55 PM   #25
kociboss is offline kociboss
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2018
There is no option to switch Hz from the cross. But fortunately i have the option to use the player to do that. My max is 200hz - its same. Im loosing the bass the loudness is almost the same didnt noticed any big difference.
  Reply With Quote
Old 14th November 2019, 07:34 PM   #26
The Lord Flashheart is offline The Lord Flashheart  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2018
Ok, that was unexpected...

Can you turn the volume up until you get distortion, using a 60hz test track and a AC multimeter, and measure the voltage across the amplifier speaker terminals?

That would give you an idea of how much power you putting out when distortion happens.
  Reply With Quote
Old 14th November 2019, 07:54 PM   #27
kociboss is offline kociboss
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2018
Im about to do such tests soon when i start setting up the things. Will let you know the outcome.
  Reply With Quote

Reply


Some troubles with my car setup...Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PH-16X Troubles thermionicvinyl Analogue Source 4 3rd June 2019 06:47 AM
Subwoofer Setup Troubles dave724 Subwoofers 1 27th October 2013 09:00 PM
CCS Troubles pjanda1 Tubes / Valves 13 10th March 2010 07:38 PM
SW troubles... PIA nunayafb Multi-Way 7 30th March 2006 01:04 PM
amp troubles squid6 Tubes / Valves 5 8th July 2004 07:50 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:19 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.79%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2019 diyAudio
Wiki