ELMA diy stepped atenuator

Status
This old topic is closed. If you want to reopen this topic, contact a moderator using the "Report Post" button.
another "better be safe than sorry question"...


ELMA manufactures different types of steped attenuators, which ones are suitaple for audio B-B-M or M-B-B ?? there is a special audio switch witch is goldplated does that make a difference?....its twice as expensive...


/micke
 
You should use a M-B-B (make-before-break).

The audio version will las longer.--- In Swedish-----

Tja

Du ska använda en M-B-B (make-before-break), annars kommer det att knäppa när du switchar.

Jag har själv gjort en stegad volymkontroll av en Elma switch, den funkar bra. Jag använder den vanliga versionen. Även den är har guldpläterade kontaktytor men med ett 0,2um "tjockt" guldskickt istället för ett på 3um som på audioversionen av switchen.

Den andra & sista skillnaden mellan audio/standard switchen är att audio versionen av switchen inte går fullt lika tungt att switcha mellan lägena som standardversionen. (Detta går att justera om man demonterar switchen i molekyler, men det behövs knappast eftersom den inte går så speciellt tungt, dessutom finns risken att förstöra den!)

Vad jag har hört så kommer guldet att slitas bort efter ett par års användande på standard versionen & då kommer det kanske att låta illa, om det blir dålig kontakt. Men frågan är ju om man kommer att använda den så länge :). Efter ett par år så har man förmodligen bytt grejer ändå.
Och någon ljudmässig skillnad mellan audio/standard är ju inte heller möjlig eftersom det i grund & botten är samma switch, förutsatt att guldlagret är kvar förstås.

Min stegade volymkontroll har fungerat utan problem i ca. 2 månader.

Köper du audio-versionen så kommer du nog att vara mycket nöjd med den, den kommer nog att hålla i stort sett hur länge som hellst. Men personligen så tycker jag att det är lite tveksamt att köpa audio-versionen när den är så mycket dyrare.

Men som sagt valet är ditt!

/Freddie
 
Status
This old topic is closed. If you want to reopen this topic, contact a moderator using the "Report Post" button.