diyAudio

diyAudio (http://www.diyaudio.com/forums/)
-   Tubes / Valves (http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/)
-   -   no bass makes pedro a whiny boy (http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/41631-no-bass-makes-pedro-whiny-boy.html)

pedroskova 27th September 2004 05:54 PM

no bass makes pedro a whiny boy
 
Hi all,

Yesterday, I swapped out the 6J5 cathode follower that is my line stage for a push-pull stage based on a Schmidt phase splitter that drives cheap Edcor line transformers(see below and here) .

Well, it worked - sort of - but there is literally no bass. I bought the Edcors to try something like this as a proof of concept. Yes, they're cheap, but they're only driving my amp. Other than the transformers, is there anything that I might have done to cause this?

Could it be the highish Rp of the 6SN7? Would a 6BL7 be a better choice?

thx,

pete



http://home.ntelos.net/~pgudaitis/htdocs/6sn7_pp_ls.gif

Geek 28th September 2004 02:52 AM

No wonder.

1) lose the current source
2) feed it with a proper phase splitter
3) use a decent transformer. Crap tranny = crap sound

fdegrove 28th September 2004 03:11 AM

2 Attachment(s)
Hi,

Cheers,

pedroskova 28th September 2004 05:02 PM

Quote:

Originally posted by Geek
No wonder.
Yes - wonder - stated specs: 20-30k +/-.5dB ...sounded like a 1st order x-over had been inserted@~200Hz

Quote:

1) lose the current source
Current sink needed (see thread below).

Quote:

2) feed it with a proper phase splitter
Proper phase splitter (see same thread below).

Quote:

3) use a decent transformer. Crap tranny = crap sound
thanks for the input

compact amp thread



ps - got some semblance of bass by upping current sink to 20mA.


pg


All times are GMT. The time now is 05:47 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio


Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2