12AU7 based preamp hums when output cable is touched! - Page 2 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Tubes / Valves

Tubes / Valves All about our sweet vacuum tubes :) Threads about Musical Instrument Amps of all kinds should be in the Instruments & Amps forum

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 13th April 2009, 12:35 AM   #11
diyAudio Member
 
oldmanStrat's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
I have two Fender amps - one a very nice Blues Jr. which both hum when I touch the cable without a guitar plugged into it.

Sometimes I also get a hum when the cable is coiled up on the floor with the guitar plugged in... as soon as I put my fingers on the strings - it all goes away.

It rarely bothers me - I just chalked it up to the amp amplifying exactly what it is getting - 60hz from the ambient.

Once the big human sized cap is introduced, all is better. I just wish the human cap made better noise
__________________
For security reasons my name is changed daily...
  Reply With Quote
Old 29th April 2009, 03:11 AM   #12
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
I've tried changing jacks to plastic ones with no success, I've also tried DC heaters and I get almost the same amount of hum (as I mentioned before hum is heard only in the distortion channel not in the clean channel), I've tried different amps as well and nothing. However after some tweaking I noticed that:

If I turn the guitar volume down the hum level remains constant, the weird thing is that hum is heard as it is (sounds like pure 60 Hz hum), it doesn't seem to be affected by the distortion effect.

It is not motorboating, it sounds like 60 cycle hum.

Another weird thing I noticed is that if I touch the cable that goes from anode to the decoupling cap (C25) the hum level remains constant, but if I touch the cable after the decoupling cap (C25) the hum level is increased, and there are some portions of the cable where the hum level remains constant and some really sensitive ones (near the decoupling cap).

I've tried using un-shielded cable and the hum level remains constant.

I know that some hum is normal, but I've heard other tube based preamps with more than one gain stage that are really quiet, so I'm still not satisfied with mine. Any advice will be appreciated guys, thanks in advance.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
12AU7 Preamp build mattthegamer463 Tubes / Valves 72 4th June 2009 02:51 AM
12au7 preamp will not work prorms Tubes / Valves 8 11th November 2007 03:57 AM
Op amp based preamp with discrete output hags Solid State 11 17th September 2007 09:24 AM
Look for 12AU7 Preamp Circuit . RCA245 Tubes / Valves 2 2nd June 2006 02:02 PM
5814/12AU7 Preamp? JojoD818 Tubes / Valves 15 13th April 2004 04:04 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 08:16 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2