Go Back   Home > Forums > Commercial Sector > Vendor Forums > Tubelab

Tubelab Discussion and support of Tubelab products, prototypes and experiments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2nd October 2010, 10:01 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2007
Question Tubelab SE buzzing

I built Tubelab SE mono as discussed here. It's been fine until recently. I hear buzz from the speaker. It remains even when IC cable is disconnected (only amp and speaker connected). I went through the "check out" process and all the voltages are normal. I connected the speaker cable to other speakers and the buzz followed. What could possibly be causing this?
  Reply With Quote
Old 3rd October 2010, 08:11 AM   #2
rknize is online now rknize  United States
diyAudio Member
 
rknize's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Chicagoland
Send a message via AIM to rknize Send a message via Yahoo to rknize
What happens if you short the input connection?
  Reply With Quote
Old 3rd October 2010, 04:25 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2007
I tried it and it still buzzes.
  Reply With Quote
Old 4th October 2010, 01:21 AM   #4
rknize is online now rknize  United States
diyAudio Member
 
rknize's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Chicagoland
Send a message via AIM to rknize Send a message via Yahoo to rknize
Then it's not picking it up through the input wiring and it is less likely to be a ground issue (but still could be). If it's a 120Hz buzz and not a 60 hum, then it is probably a power supply related problem. Do you have a scope with high voltage probes? If so, take a look at the B+ and B-.
  Reply With Quote
Old 4th October 2010, 02:06 AM   #5
diyAudio Member
 
tubelab.com's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: South Florida
Is the buzz from one channel or both? If it is a single channel, try swapping the 5842's. I have seen oscillation cause a buzz in one channel.
__________________
Too much power is almost enough! Turn it up till it explodes - then back up just a little.
  Reply With Quote
Old 4th October 2010, 03:15 AM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2007
Quote:
Originally Posted by rknize View Post
Do you have a scope with high voltage probes?
No.

It's more of 120Hz buzz.

Quote:
Originally Posted by tubelab.com View Post
Is the buzz from one channel or both? If it is a single channel, try swapping the 5842's. I have seen oscillation cause a buzz in one channel.
It's a monoblock amp. I swapped 5842 with another TSE but it does not follow the tube. What puzzles me is, it buzzes one afternoon, then I use it again later that evening and it won't buzz. I'm wondering if it has to do with the power from the outlet. I use TrippLite surge protector.
  Reply With Quote
Old 4th October 2010, 05:28 PM   #7
rknize is online now rknize  United States
diyAudio Member
 
rknize's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Chicagoland
Send a message via AIM to rknize Send a message via Yahoo to rknize
Do you use CFLs? Turn off the lights.
  Reply With Quote
Old 4th October 2010, 09:20 PM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2007
I have a dimmer in other wall outlet but it was off when the buzzing came back. My other TSE (stereo) doesn't have any of this problem. I'm wondering if it's the power supply circuit. Could any caps or resistor going bad cause such noise? It was working fine for 2 years.
  Reply With Quote
Old 5th October 2010, 01:35 AM   #9
diyAudio Member
 
tubelab.com's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: South Florida
Quote:
Could any caps or resistor going bad cause such noise? It was working fine for 2 years.
It is posible that a capacitor could be developing a high ESR condition.

Watch your line voltage to see if the buzz is prevalent under low voltage conditions. Also are there any new additions in your house that tend to distort the line voltage? Flat panel TV's and computers without PFC are big offenders.

The filament regulator feeding your output tubes may be going into dropout during low line conditions. Dirty power makes things worse. Several years ago I measured the distortion on my line voltage at 4%. Now it varies from 8 to 14% with flat topping very obvious in the evenings. This makes the B+ voltage vary even more than the line voltage does.

If this is the case adding more capacitance may help.
__________________
Too much power is almost enough! Turn it up till it explodes - then back up just a little.
  Reply With Quote
Old 5th October 2010, 04:13 AM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2007
Quote:
Originally Posted by tubelab.com View Post
Watch your line voltage to see if the buzz is prevalent under low voltage conditions. Also are there any new additions in your house that tend to distort the line voltage? Flat panel TV's and computers without PFC are big offenders.
I haven't added anything electronic for a year. AC from the power socket is at 123 to 125 VAC when this amp buzzes.

Quote:
If this is the case adding more capacitance may help.
Higher C4 value for higher B+?
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tubelab SE vs Simple SE Pez Tubelab 25 29th October 2011 02:16 AM
Need Help with Tubelab SE lth1 Tubelab 9 1st October 2010 09:06 PM
Tubelab SE w/Parafeed smbrown Tubes / Valves 3 10th October 2009 06:34 PM
Tubelab SE buzzing noise from the speaker Evenharmonics Tubes / Valves 7 18th July 2009 02:08 AM
tubelab se DimZ Tubelab 58 20th January 2009 12:47 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:44 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2