Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 26th December 2002, 07:50 PM   #1
2002tii is offline 2002tii  Norway
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
Default NAD 3100 Schematics

Does anyone here have a scanned copy of the schematics for NAD 3100???

I can get a hardcopy in January, but would like to see if I can fix these two amplifiers before 2003
__________________
Regards Dan M.
  Reply With Quote
Old 27th December 2002, 01:34 AM   #2
djk is offline djk
diyAudio Member
 
djk's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: USA
Check the speaker relays.

NAD had a problem with relays when these first came out.
  Reply With Quote
Old 29th December 2002, 12:59 PM   #3
2002tii is offline 2002tii  Norway
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
I don`t think the relay`s have anything to do with this fault.
The amplifier goes in protection mode when I turn it on, and the green power led lights only for a couple seconds before it goes out again. The main power are up, +/-60 and +/-45V are ok.
__________________
Regards Dan M.
  Reply With Quote
Old 29th December 2002, 10:36 PM   #4
djk is offline djk
diyAudio Member
 
djk's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: USA
I'm afraid you're right, you're going to need the schematic.

When the relays go bad they click like normal when they pull in, but the sound is weak and sometimes distorted.

My guess is that your DC off-set is drifting, maybe some freeze-mist would help you find the problem.
  Reply With Quote
Old 30th December 2002, 05:41 PM   #5
2002tii is offline 2002tii  Norway
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
I have removed the outputstage (both channels), but stil the amplifier goes in protection

I`m going to look more at it now, would really like to find the fault before the holliday is over
__________________
Regards Dan M.
  Reply With Quote
Old 30th December 2002, 05:47 PM   #6
jam is offline jam  United States
diyAudio Member
 
jam's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Auburn, CA, USA
Check the offset voltage and look at the output with the input shorted. If ok look for a defective component in the protection circuit.

Jam
  Reply With Quote
Old 30th December 2002, 06:16 PM   #7
Cobra2 is offline Cobra2  Norway
DIY !
diyAudio Member
 
Cobra2's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Stavanger, Norway
Send a message via Skype™ to Cobra2
Default Protection circuit

Hi!
Have you checked the protection-circuit in it self?
I once had a NAD 1300 Pre-amp, witch one day never wanted to turn on, the delay-circuit/relay driver was dead.
(I just removed the relay, and put in a pair jumpers).

Arne K
NORWAY
  Reply With Quote
Old 30th December 2002, 08:16 PM   #8
diyAudio Member
 
oldmarantz's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: France - Lyon
I got .jpg of the 3120 if you re interested...

Dominic
  Reply With Quote
Old 3rd January 2003, 05:52 AM   #9
2002tii is offline 2002tii  Norway
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
It`s working again!
Just a smal regulator (+18V) transistor that was blown.
One outputstage was also blown, but it was the defect +18V regulator that kept the protection on even without outputstage mounted...

Thanks for the input!
__________________
Regards Dan M.
  Reply With Quote
Old 5th September 2007, 07:48 AM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2006
Dear Sir,

Can you please send the schematic diagram of NAD 3100 to my e-mail address rd_bumagat@yahoo.com.ph. Thanks for the help.

Rey
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Monogram 3100 class A+ amp Russell Sit Solid State 18 4th January 2014 01:40 PM
NAD 7100 / 3100 - one channel louder than the other mashley_nad Solid State 10 7th September 2010 06:05 PM
Sony CDP 3100 / C-J DF-2 zarate Digital Source 4 15th November 2008 12:18 AM
marantz 3100 DVD playa R. McAnally Digital Source 0 27th January 2002 05:18 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:35 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2