Problems with Alesis RA-500 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 30th December 2005, 04:45 PM   #1
sippo is offline sippo  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Northern Germany
Send a message via AIM to sippo Send a message via MSN to sippo Send a message via Yahoo to sippo
Default Problems with Alesis RA-500

Hello,

i have a problem with one channel of an Alesis RA-500 Amp. If i connect a signal generator and an oscilloscope to the amp everything i can see is a distorted signal that decreases from the time i start the amp to a certain point and which is lower in level compared to the other channel. If i play music with this channel the output is very low an distorted. So far i have checked all transistors, diodes, caps and resistors on the main amp pcb O.K., there is no !! voltage drop over the emitter resistors, the supply voltages for output and driver stage are allright. There´s another small pcb attached to this board which seem to include the protection circuit and a small part of signalcircuit.
Maybe someone here could help me with this or have a schematic of the RA-500.

Thanks in advance

Regards

Frank
  Reply With Quote
Old 14th January 2006, 09:11 AM   #2
sippo is offline sippo  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Northern Germany
Send a message via AIM to sippo Send a message via MSN to sippo Send a message via Yahoo to sippo
Nobody in here who knows something about this amp ??

Frank
  Reply With Quote
Old 15th January 2006, 03:51 AM   #3
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi Frank,
No diagram, sorry.

No bias could mean a shorted protection transistor or bias transistor. Discharge the caps and go hunting in diode test mode.

-Chris
  Reply With Quote
Old 15th January 2006, 01:25 PM   #4
sippo is offline sippo  Germany
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Northern Germany
Send a message via AIM to sippo Send a message via MSN to sippo Send a message via Yahoo to sippo
Thanks for the help Chris,

now i have checked everything and finally resolder all joints just for sure but the distorted low level output still remains.I´m running out of ideas. I have asked the Alesis distributor for a replacement board but without a reply yet.

Frank
  Reply With Quote
Old 15th January 2006, 03:27 PM   #5
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi Frank,
Stick your negative meter lead on the positive speaker output terminal. Measure the bases of the outputs and drivers. Record the voltages.

If you can find the differential pair, measure the emitter voltages with respect to ground.

-Chris
  Reply With Quote
Old 26th July 2010, 11:06 AM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2009
inject a source output on the differential input via R9 .

If there are still low audio, work till you reach the VAS circuits.
  Reply With Quote
Old 26th July 2010, 02:08 PM   #7
diyAudio Member
 
east electronics's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens GREECE
this amplifier is ...a bad amplifier .... secondary psu caps arround the protection area is a common failure and also poor soldering since amplifier is under thermal stress and show soldering problems also quiet often

also the protection ic fails quiet often
__________________
SERVICE ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΗΧΟΥ www.eastelectronics.gr
  Reply With Quote
Old 26th July 2010, 02:31 PM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2009
You can also try swapping the IC on the other amp ( BA4560 ) or have it removed.
  Reply With Quote
Old 27th July 2010, 02:49 PM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2005
take RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting
  Reply With Quote
Old 28th July 2010, 12:28 AM   #10
lm324 is offline lm324  Brazil
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: São Paulo
Hi Frank,

Service Manual here:

Alesis RA500 (manual de serviço) - [Audio List]

Good Luck

Roger
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alesis RA 150 - Good or Bad?? Brit01 Solid State 5 24th July 2008 11:52 AM
Trace Elliot & Alesis problems on the same amplifier!!! spirus Instruments and Amps 0 14th July 2006 09:13 AM
Alesis LCD goodlife Parts 1 24th September 2005 08:24 AM
FS: Alesis M1 Amps Zedguy Swap Meet 1 14th June 2004 02:29 AM
any one know if the Alesis RA 300 amp can be mod ? zuka Solid State 2 14th April 2003 06:58 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:19 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2