Soundwesthost proj.33 problem!! - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 13th December 2005, 07:34 PM   #1
Ryssen is offline Ryssen  Sweden
diyAudio Member
 
Ryssen's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden--> Here
Default Soundwesthost proj.33 problem!!

I have built this projekt on an veroboard,I use it on +- 12v with 12v relay.It works fine there is voltage at Q3 collector and the voltage is zero with DC at R1,it works fine,when the relay is NOT connected,if I connect the relay the voltage at Q3 collector drops to ZERO!!Remove it 12v again,i have tried different transistors,different relayīs the same zero volt with relay.It drives me crazy!!!
  Reply With Quote
Old 13th December 2005, 08:12 PM   #2
lineup is offline lineup  Sweden
diyAudio Member
 
lineup's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: the north
Default Re: Soundwesthost proj.33 problem!!

Quote:
Originally posted by ryssen
I have built this projekt on an veroboard,
I use it on +- 12v, with 12v relay.

It works fine there is voltage at Q3 collector and the voltage is zero with DC at R1,
it works fine,when the relay is NOT connected.

- If I connect the relay the voltage at Q3 collector drops to ZERO!!
- Remove it 12v again
It is a DC-detector circuit with input from both channel output of power amp.
Output of this, controls a relay circuit that turns off, if DC is detected

I only can say you should check that you have
- put together the correct points on these 2 circuits.
- mounted all transistors leads correctly - B,C,E


Maybe someone else can see from circuits what the fault can be.

http://sound.westhost.com/p33-fig1.gif
http://sound.westhost.com/p33-fig2.gif
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 06:10 PM   #3
Ryssen is offline Ryssen  Sweden
diyAudio Member
 
Ryssen's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden--> Here
If run the circuit on 24v the relay goes on,but it only gets about 8 volts
and the transitor gets hot,gonna atach a heatsink now,maybe it isnīt designd to work on 12 volts?
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 06:43 PM   #4
lineup is offline lineup  Sweden
diyAudio Member
 
lineup's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: the north
The diode that is parallell with the coil in relay
is probably turned the wrong way.
This diode should NOT conduct any current!
It is only for get away with current transients going the other way. In the monent when switch on/off.

I really do not know why is zener diode D2 ????
Because normally only one diode is used, in opposite direction, like D1
across the input coil to relay.
I use 1N4148 for this.

You should measure the resistance of the relay coil.
And adjust R6 so that you get 12 volt across the relay coil.

U-supply = U-R6 + U-coil


If supply is 18 volt and Rcoil is 200 Ohm
then you make R6 = 100 Ohm. Will be 6V across R6 and 12V across Rcoil

Usupply/(R6+Rcoil) = Ucoil/Rcoil
gives that
R6 = ( (Usupply x Rcoil) - (Ucoil x Rcoil) ) / Ucoil

say
R6 = ?
Usupply = 18V
Ucoil = Relay voltage = 12V
Rcoil = 200 Ohm

R6 = ( (18x200) - ( 12x200) ) / 12
R6 = 1200 / 12 = 100 Ohm

The little black marked part of D1 should be connected to R6.
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 07:06 PM   #5
Ryssen is offline Ryssen  Sweden
diyAudio Member
 
Ryssen's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden--> Here
Tried it first with R6=66 ohm about 5v then whitout R6 8v i run it with 2 12v carbatteries in serie for testing so there should be enough power to run a relay,strange.
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 07:54 PM   #6
jaycee is offline jaycee  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Norwich, UK
Read the article fully. The zener/diode arrangement is to control the back EMF without causing contact opening delay
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 09:32 PM   #7
diyAudio Member
 
dx.master's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hessen, Germany
Default Build PCB + it function !

Hello,

i build a PCB an construct 2 of it.

Click the image to open in full size.

I will use them for the Symasym in Version5.2 Audio Amp from MikeB. Look at this forum !

I checked and messured all parts and it work perfect for me.

Click the image to open in full size.
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 09:39 PM   #8
Ryssen is offline Ryssen  Sweden
diyAudio Member
 
Ryssen's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sweden--> Here
What voltage are you using? Now that I`m using 24volts and I switched to a 24v relay it seemīs to be working,never worked at 12v.
The 12v relay current was 188ma the 24v is 36ma little different.
  Reply With Quote
Old 15th December 2005, 09:48 PM   #9
diyAudio Member
 
dx.master's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hessen, Germany
Quote:
Originally posted by ryssen
What voltage are you using? Now that I`m using 24volts and I switched to a 24v relay it seemīs to be working,never worked at 12v.
The 12v relay current was 188ma the 24v is 36ma little different.

I take two 12 V/ 270 Ohm Relais in series at 33 Vot and 44 Volt for the Elektro MIN-Crescendo AMP.
The the R befor these Relais must inc. to 450 Ohm.

R = (44V - 24V) / (12V/270) = 450 Ohm
i will use 2Watt resistors.

At higher Volt i take a BD140-10 as driver bjt. See my circuit.
  Reply With Quote
Old 14th February 2007, 03:11 AM   #10
DomKo is offline DomKo  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Richmond
Default What voltage using on your P33 speaker protection circuit

Hi dx.master,

I am very interested in your speaker project.
Version 1.03.


1) What is the voltage using for the circuit?

2) Have you test one channel with fault input and other channel is 180 out of phase? (One channel to +ve and other channel to -ve)

3) Have you test one channel with fault input and other channel is normal wave input?

4) What adjustment about your circuit?

Thank you for your help.

Dominic Ko
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MOSFET sub. for ESP proj. 101 lawbadman Solid State 4 5th September 2008 09:59 AM
esp proj 19 lives! 8 channels!!! Mattyo5 Solid State 20 7th October 2002 12:42 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:18 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright Đ1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2