Yamaha RX-V490.. Tuner problem - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 14th November 2005, 09:05 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2005
Default Yamaha RX-V490.. Tuner problem

Hi,
I have a Yamaha RX-V490 Reveiver and about two weeks ago, the FM tuner went bad. Now it goes from 76MHz to 90 MHz (I believe Japanese range) instead of 87.5 to 107.9 MHz (US range).

Does anybody have an idea what could be wrong? Also, is there any possibility to find a service manual for this model?

Any advice will be most welcome!

Thanks in advance.
  Reply With Quote
Old 14th November 2005, 11:31 AM   #2
dudu is offline dudu  Israel
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Tal-el (galil)
Default Yamaha RX-V490

Adress........?
Dudu
  Reply With Quote
Old 14th November 2005, 03:53 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2005
Thanks.. I don't know if you refer to e-mail address or physical address.. Following are both..

e-mail : tharaka@bellsouth.net

Home:
Tharaka Goonetilleke
2990, White Cedar Circle,
Kissimee FL 34741
USA
  Reply With Quote
Old 3rd September 2007, 04:43 PM   #4
q2audio is offline q2audio  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2007
Default RX-V490 Tuner Problem

I have the same tuner problem with my RX-V490. It will only tune the Japanese band. Please let me know how I can fix this.

Thanks!

Tim
  Reply With Quote
Old 5th September 2007, 12:41 PM   #5
aman is offline aman  India
diyAudio Member
 
aman's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: delhi
hi all
i have got a technics tuner and its frequency band is only 76-90 mhz. could i make some changes to increase the range to get indian stations(87-108mhz)?????. I have another tuner of Yamaha (dont remember the model) its range is 87-108mhz but it doesnt play any station, may be theres some problem in the front end or anywhere else,the output is only a hissing sound.
I think the microprocessor unit in 76-90mhz band is programmed for a selected band only and little can be done to increase the range and it would need a drastic re-engineering to get the universal range.
any sort of help is appreciated.
aman
  Reply With Quote
Old 5th September 2007, 01:24 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Berlin
Default RX-V490 SM

Hi,


I tried to send You the SM, but your email-adress doesn't respond.

So I uploaded it at http://fileshare.eshop.bg

I hope this will help You

Michael
  Reply With Quote
Old 5th September 2007, 01:57 PM   #7
Westley is offline Westley  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2007
The tuning problem may be caused by a component failure or corrupted data. Most likely, this can be corrected by performing the factory initialization. Press the PHONO and CD buttons simultaneously, then press the POWER switch. This begins the test mode. Press EFFECT button to exit to go back to the factory set specifications.

If that does not restore the tunig to the US band, the microprocessor IC301 may need replacing. Good luck.
  Reply With Quote
Old 5th September 2007, 09:47 PM   #8
q2audio is offline q2audio  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2007
Thanks guys! I'll give it a shot asap.

Tim
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Yamaha RX-V490 Amp Problem har2k Solid State 22 27th January 2012 12:57 AM
Yamaha T-85 Fm tuner mods. pdul Solid State 7 10th August 2010 05:24 PM
Need helps with a Yamaha digital tuner gaetan8888 Analogue Source 2 27th January 2009 03:17 AM
Yamaha T80 tuner jean-paul Solid State 3 23rd May 2003 09:06 AM
DIY FM Tuner - what's the problem? jackinnj Solid State 3 26th April 2002 09:49 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:49 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2