Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 7th March 2005, 12:36 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Illinois
Default XL-280 Its Sound and My Fury

XL-280 Its Sound and My Fury

This amp sounds very good in the mids and highs but the low end quickly becomes ponderous, loose, too loud, and gives a sense of being out of control. Why? It sounds as if a bass boost circuit is engaged from about 150 hz on down. The mids and highs are great but the bass is bad, hence my fury!

I have used several different amps in my room with my nice 3-way PolyNatalia type speakers and all other amps sound OK. In other words, I sense no problem with speakers or their interaction with the 22'X 24' room. Speaker cables are from Kimber.

Recently I tried changing the feedback electrolytic in a DH-200 from 470 uF to 1000 uF and got the same effect. The bass became ponderous. This experience makes me wonder if I should try the reverse on this XL-280 and change its C8, a 1000 uF electrolytic, to 470 uF?

The XL-280 has circuit cards fed by a separate 75 VDC power supply. Could its two 470 uF power supply caps cause the bass problem if they are old? The bias is set at 270 mA and there is no DC offset.

FWIW today I removed one pair of MOSFETs from each channel and reset the bias and the amp now sounds better, the bass is less obvious and better controlled.

What to do? It is like it is two amps, depending on whether bass or mid/high notes are playing. Help is appreciated.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC sound card sound chips kaluchka Chip Amps 6 20th June 2011 03:48 PM
SE sound vs Ultra Linear sound flysig Tubes / Valves 1 9th May 2009 10:21 PM
Eighteen Sound (18 Sound) NSD 1095N Compression Drivers and XT1086 Horns opc Swap Meet 6 1st May 2009 03:48 AM
Alamo Fury 2566 uliami Tubes / Valves 0 4th August 2008 03:18 AM
Roland VS-1 Sound Module - No Sound! jazzbee Instruments and Amps 1 3rd March 2006 08:39 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:50 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2