Smoking Amp - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th August 2004, 12:52 AM   #1
jkramer is offline jkramer  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: minnesota
Question Smoking Amp

I have a Sony TA F555 ES amp I'm trying to diagnose to either repair myself or determine whether it would be worth bringing to a repair shop.

There are four 2SC2922 NPN power transistors attached to the large heat sink on the back of the unit. All 4 are smoking, some have burned through the center of the chip.

Any ideas of why the chips are failing? I presume there is another problem that needs repair before these power transistors are replaced.
  Reply With Quote
Old 24th August 2004, 04:09 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Illinois
The amp was never shorted during operation was it? That would be my first thing to check. Look to see if the speakers they were driving have a shorted voice coil. Also if the output trannies are fried, you may have to check other components in the amp (like resistors) because other components have a tendency to be fried from whatever caused the output transistors to fail.
  Reply With Quote
Old 25th August 2004, 08:50 PM   #3
diyAudio Member
 
EchoWars's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Left of the Dial
Quote:
There are four 2SC2922 NPN power transistors attached to the large heat sink on the back of the unit. All 4 are smoking, some have burned through the center of the chip.
There's a chunk of the problem right there...this isn't a quasi-complimentary design. There should be two 2SC2922's and two 2SA1216's in that amp.
  Reply With Quote
Old 26th August 2004, 01:24 AM   #4
lubbie is offline lubbie  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Dawson Creek, British Columbia
Send a message via MSN to lubbie
Quote:
There's a chunk of the problem right there...this isn't a quasi-complimentary design. There should be two 2SC2922's and two 2SA1216's in that amp.
I Disagree.. Quasi-complimentary uses only NPN devices. The quasi-complimentary are notorious for oscillation. True complimentary uses NPN/PNP matched pairs but not the quasi... Being only 4 NPN output devices tells me that there is only 2 output transistors per channel..

Do you have anymore info on how it ended up in this position. Did someone make adjustments inside?? Or is it something someone dropped in your lap with no history.. Sometimes if you can find out what went on before, will leed you to troubleshooting it effectively..
__________________
Ralph
Electronics Tech.
  Reply With Quote
Old 26th August 2004, 02:37 AM   #5
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi jkramer,
Step one would be to get a schematic. The outputs are blown, so are the drivers and most likely, more stuff. If another technician has had a go, you may be in for a tough repair. As in "struck by technician". I hate those.
-Chris
  Reply With Quote
Old 26th August 2004, 03:31 AM   #6
diyAudio Member
 
wrenchone's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Silicon Valley
The last Sony product I fixed ( a long time ago) had an open pot in the Vbe multiplier bias network for the output stage. This saturated both sides of the output stage, toasted the ouput transistors, and blew the fuse. It took me a while to figure out what was going on, even with a Sams schematic, but when I did, I replaced the cheap open-face carbon bias pots with good conductive plastic sealed trimmers. I lost a lot of respect for Sony quality after digging into the gizzards of that receiver. Just a small rearrangement of components in the Vbe multiplier would have made the amp fail-safe, but they didn't do that....
  Reply With Quote
Old 26th August 2004, 03:31 PM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Taiwan
You may check the transformer also to see if the output voltage is ok without any loading. Power stage short circuit can cause transformer overheat, and thus windings get short circuit internally. If the transformer goes out of order, you need to get one to fit in the case before reparing the circuit.
  Reply With Quote
Old 26th August 2004, 07:36 PM   #8
diyAudio Member
 
Big_Tires's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: saskatoon
its a sony amp they never last for more that a year usually , cause they either start on fire of just quit because a chip has fried
  Reply With Quote
Old 26th August 2004, 11:03 PM   #9
anatech is offline anatech  Canada
diyAudio Moderator
 
anatech's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Georgetown, On
Hi Robert,
The transformers have thermal fuses in the primary winding. The fuse would open first.
I have no love for Sony, but their products are better than many others. Keep in mind the level (mass market) they are in. Pioneer actually has the crappiest output stage I've seen in a while. That's the block 'o parts with a cheap fan on the end.
-Chris
  Reply With Quote
Old 27th August 2004, 02:39 PM   #10
jkramer is offline jkramer  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: minnesota
Thanks for all the replies.

EchoWars you're right I gave the wrong info, there are a pair of 2SC2922's and a pair of 2SA1216's. All 4 are burned through the center.

I don't know much of the history on the amp. A friend gave it to me and told me it worked until his kids "played with it".

The main power fuse was blown, so I cut it out and installed a replaceable one, but when I powered it up the power transistors started smoking. It was clear they had been burning before the original fuse blew.

I'm going to attempt to find the SAMS schematic for this unit. Then per Robert's suggestion I'll check the transformers - Is there a way to isolate the transformers or at least remove the power transistors for the circuit so that I can begin testing the other components without burning up what's left of the amp?

Any other tips for a novice to check out this unit?
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Smoking HOT X-BoSoZ HELP! jleaman Pass Labs 96 4th November 2007 09:20 PM
Zen V4 Smoking Q5 Diomedian Pass Labs 6 15th November 2005 02:46 PM
amp smoking biznatcher Car Audio 5 13th September 2004 11:48 PM
DOZ smoking? Kari Solid State 8 1st February 2004 02:40 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:06 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2