Tivoli Model1 PSU hum fix / upgrade? - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th May 2004, 07:30 PM   #1
jives11 is offline jives11  Europe
diyAudio Member
 
jives11's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Hampshire
Default Tivoli Model1 PSU hum fix / upgrade?

Hi,

I have one of these little radios which I use in my kitchen. Listen to FM radio and Cd's via a really old Sony discman on the aux line in.

It actually sounds really very good. It does suffer from some residual hum from the internal PSU. I wonder if anyone has played around with these units. I tried a switch mode 12v external PSU but went back to the mains lead as it sounded very hard.

maybe 50Hz mains is really analogue dither :-)

or maybe I should build an external discrete 12v supply.
  Reply With Quote
Old 24th May 2004, 08:30 AM   #2
jives11 is offline jives11  Europe
diyAudio Member
 
jives11's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Hampshire
well I dug out an old PSU from another project that I had forgotten about. 500mA frame transformer with schottky diodes and a 2200uF Elna RSH with a couple of smaller value decoupling caps (0.01 PP) gives out about 13v unregulated.

Tried it out and haven't gone back. Much sweeter sound either from FM (Radio 3) or via the linein. Perhaps the bass is a little lighter, though that could have been due to the old 50hz hum 'warming' up what bass was there previously.

I'm surpirised the Tivoli doesn't crop up in these forums more often. They are good radios and make a very good second system if used witha discman or such. I have one in my kitchen and probably listen to more music on it than I do on my main system
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tivoli speaker Kees Full Range 21 24th February 2011 05:53 PM
drivers used in Tivoli Model one ? jives11 Full Range 9 22nd December 2010 05:18 AM
Chip amp to use with Tivoli speaker kenneth Chip Amps 4 17th February 2009 09:07 AM
Tuning LED a la Tivoli tubenut Analogue Source 2 8th December 2006 05:33 AM
Totem Model1 Signature Clone Need Help aht Multi-Way 13 23rd March 2005 04:15 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:54 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2