Chassis grounding a Accuphase e-202 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4th April 2013, 02:29 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Default Chassis grounding a Accuphase e-202

Hi, just about finished restoring an Accuphase e-202 amplifier and have turned my attention to chassis grounding it, easy enough i hear some people say, well no, not really.

If its switched to intergrated everything is fine and ok, seperate it and put an input to the poweramp in and ground hum damn!

I know that accuphase used to offer chassis ground as part of their upgrades for this amplifier do'es anyone know how to accomplish this without the hum?

Thanks

Chris

Last edited by reddish75; 4th April 2013 at 03:49 PM.
  Reply With Quote
Old 4th April 2013, 03:56 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Schematic.
Attached Images
File Type: jpg accuphase e202.jpg (1.15 MB, 67 views)
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 11:04 AM   #3
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
There is no choice when considering Chassis ground.

The Safety Earth MUST be directly connected to the Protective (PE) wire of the mains power system.

You MUST bolt or weld the Green/yellow wire to the Chassis, not optional. Absolutely your responsibility.
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 11:32 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Yes i know this and has been done, however as grounding is my achellies heal i was just wondering if getting rid of the ground loop was acheavible with something like a ground lift circuit (bridge, cap, resistor)? And where would i take the ground from?
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 01:46 PM   #5
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
Can we assume from your restated question that you are not referring to the Safety Earth?
Are you are referring to the Main Audio Ground? Or the Signal Ground, or the Power Ground, or the PSU zero volts, or some other part?
__________________
regards Andrew T.

Last edited by AndrewT; 5th April 2013 at 01:54 PM.
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 02:31 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Sorry, not been clear enough the amp didn't have a saftey ground nor was it double insulated, i have added a chassis (safety ground) and now it has a groud loop.
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 03:41 PM   #7
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
There must be one connection from Main Audio Ground (MAG) to Chassis.
If you have ONLY one connection you cannot have a ground loop.

Disconnect from the mains.
Disconnect the MAG to Chassis connection.
Measure the resistance from MAG to Chassis.
If this reads more than 2r2 then your loop problem is somewhere else and nothing to do with the MAG to Chassis connection.

Reconnect the MAG to Chassis.
Power up the equipment and search elsewhere.
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 03:43 PM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2006
Quote:
Originally Posted by AndrewT View Post
Are you are referring to the Main Audio Ground? Or the Signal Ground, or the Power Ground, or the PSU zero volts, or some other part?

Psu 0v.
  Reply With Quote
Old 5th April 2013, 03:47 PM   #9
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
Yes the MAG to Chassis connection can be made via the PSU zero volts.
There must be ONE wire from MAG to PSU zero volts. There must be ONE wire from PSU zero volts to Chassis.
And since you now have the Safety Earth connected you must have ONE green/yellow wire bolted to the Chassis.
Equals no ground loop.
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Two chassis grounding mashaffer Tubes / Valves 13 10th March 2011 10:02 PM
Accuphase E-202 Schematic Anyone ? mrfeedback Solid State 70 28th January 2008 06:16 PM
Grounding chassis borges Analog Line Level 1 16th March 2007 08:58 AM
accuphase 202, low output rev_psilocybe Solid State 3 9th May 2005 10:45 AM
Grounding chassis Per Multi-Way 1 17th December 2002 10:21 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:32 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2