Mismatched Bias Voltage in my Adcom GFA5500 Power Amp - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th December 2012, 09:06 PM   #1
dtm1962 is offline dtm1962  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Sarnia, Ontario, Canada
Default Mismatched Bias Voltage in my Adcom GFA5500 Power Amp

I picked up an Adcom GFA5500 power amp recently. The amp ran barely warm (a few degrees above ambient).

So I checked the bias voltage and I had 0.5mV on the left channel and 8mV on the other.

The GFA5500 has 5 pairs of MosFets per channel for reference.

So I began to set up the bias voltage to design (50 mV - using P2) resulted in the left channel being extremely hot. So I started checking the bias voltage for each device (across the "bias" resistor) and it varied from 50mV on R52 (standard resistor for Bias setup) and then the next Mosfet read 90mV and then next 120mV etc.

SO I had to back off on the Bias to allow the 120mV bias to go back to 50mV (as per design), So now I have a spread of 5 to 1 in bias voltage for the outputs. Some measure 10mV and other 20mV and higher.


Is there any issues with having this Bias that is unbalanced (5 to 1 ratio) in regards to these 5 pairs of uneven bias voltage?

Is there anything I can do to ensure reliability of the amp with this uneven loading of the output MosFets?

Any input would be helpful.

Thanks in advance,
__________________
Dan
  Reply With Quote
Old 24th December 2012, 09:21 PM   #2
diyAudio Member
 
Frank Berry's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Midland, Michigan
The output MosFETs should be matched. They should carry nearly equal current.
You may want to contact Adcom.
__________________
Frank
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ADCOM GFA5500 bias voltage needed dballes15 Solid State 9 31st October 2012 01:44 PM
Fender Tube Amp and Mismatched Speakers Leslie Hammond Instruments and Amps 5 28th July 2011 11:44 PM
Mismatched Power Tubes neddyboy Tubes / Valves 13 4th March 2010 08:13 PM
Best choice for Adcom Power Amp? GCD750 Solid State 1 21st June 2007 06:34 PM
Adcom 5400 Power Amp Schematic partialresponse Solid State 2 16th August 2005 04:55 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 06:34 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2