Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Solid State Talk all about solid state amplification.

Soundstandard ES200 schematics anyone ??
Soundstandard ES200 schematics anyone ??
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 3rd December 2012, 11:58 PM   #1
MAAC0 is offline MAAC0  Portugal
diyAudio Member
 
Join Date: May 2010
Default Soundstandard ES200 schematics anyone ??

Hi Folks

Iīm trying to repair an Soundstandard ES200 Pa amplifier (China made supposed).

Sympthoms:


Upon power up, both protect ledīs go off, output relays close and one channel works as supposed. When I raise the input potentiometer of the faulty channel, just one or 2 degreees, instead of the green led, the red clip led illuminates and at the same time the protect led also. The channel relay doesnīt open as supposed to and no sound comes out on this channel.

Driver stage consisting of IRF640 on one side and IRF9640 on the other , also some MJE 350 / 340 pre-drivers ??

Many 2L and G1 smd transistors on board.

Iīsuppose the faulty output stage isnīt burned, since I have very little DC at the output (same on the other channel) , no pops on speaker no hum and i can hear a faint distorted signal at the output, but it can be just crosstalk. Voltages are there, fuses arenīt burned, no suspicious burns or schorts on board. Iīve checked the thermal protections Airpax 67F100 and they are open, but it seems something is muting the signal. Iīve changed input connectors on the output stages, so this rules out the pre-amp stage.

Since it is a mosfet amplifier, can it be that all mosfets are open, or do they usually burn short ??

If anyone could provide a shematic or give me some ideas, Iīwould be very gratefull.

Thank You
  Reply With Quote
Old 5th March 2017, 11:49 PM   #2
MAAC0 is offline MAAC0  Portugal
diyAudio Member
 
Join Date: May 2010
Update:

Just found an open 12K 5W resistor inside and replaced it. There are a few of those. They get hot and are cooled by two fans.

Ok this amp worked since my last post, It is used for ambient background music on a wedding farm connected to suspended speakers, but last week I've noticed the same behavior, I don't know if it's the same amp I repaired since they have 2 of them.

My question is could I replace the same resistor with two 3 or 5W in parallel doubling the resistance ? I'm afraid if one of them gets open the circuit following would melt.

The schematic would help me identify the resistor's role inside that amp.

The board is attached to the backside of the heatsink, components faced up. Fins bolted to the bottom. This resistor is on the middle of the board and the fans are on the back side blowing air, lower fan side to the heatsink fins, upper fanside to the board. The upper and lower covers complete the "tunnel" for fins and board cooling.

Last edited by MAAC0; 5th March 2017 at 11:57 PM.
  Reply With Quote
Old 10th March 2017, 12:35 AM   #3
MAAC0 is offline MAAC0  Portugal
diyAudio Member
 
Join Date: May 2010
Update 2

Is was the same 22K (I presume 3W since it's smaller than ordinary white 5W) and not 12K resistor but on the other channel. The first repaired channel was OK. Now the second works also.

On the board there is written SAE Design ES500 Output stage. I noticed there is room for more transistors but they aren't populated.

Last edited by MAAC0; 10th March 2017 at 12:39 AM.
  Reply With Quote

Reply


Soundstandard ES200 schematics anyone ??Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SOUNDSTANDARD TECHNO4 jack2040 Class D 0 30th April 2011 10:37 AM
Align wire or align pertinax frame ES200 WrineX Planars & Exotics 1 5th August 2010 09:58 PM
How to find the size on a fuse to "Soundstandard MA3600" ? k2teknik Solid State 5 8th May 2009 03:31 PM
need color pinout for jvc ks-es200 eq havieri23 Car Audio 0 27th April 2008 06:41 PM
BOSE Schematics DENSO Schematics packer Car Audio 6 25th June 2007 11:55 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:03 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.79%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2018 diyAudio
Wiki