Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Solid State Talk all about solid state amplification.

Apex B500 problems
Apex B500 problems
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 15th October 2012, 05:57 PM   #1
azlospux is offline azlospux  Zimbabwe
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harare, Zimbabwe
Unhappy Apex B500 problems

I made my first high power amplifier and its not doing what its supposed to. When i power it up, through a 100 watt light bulb and the speaker is connected,it gives off a nasty hum, but when i connect the speaker after i have turned on the amp, it works properly. Could it be that i am doing something wrong, could it be that i didnt use the protection circuit, please help!
  Reply With Quote
Old 15th October 2012, 06:35 PM   #2
Ian Finch is offline Ian Finch  Australia
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Coffs Harbour
Why not post this question in the B500 thread so that Apexaudio is aware and can make an informed reply?
500W PA amplifier with Limiter
__________________
Ian
  Reply With Quote
Old 15th October 2012, 07:26 PM   #3
azlospux is offline azlospux  Zimbabwe
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harare, Zimbabwe
Ian, i did post in the thread but i did not get a reply, i am still a newbie here and still learning, hence i still need help from the more expirienced
  Reply With Quote
Old 15th October 2012, 07:31 PM   #4
Mooly is offline Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Apex B500 problems
Quote:
Originally Posted by azlospux View Post
I made my first high power amplifier and its not doing what its supposed to. When i power it up, through a 100 watt light bulb and the speaker is connected,it gives off a nasty hum, but when i connect the speaker after i have turned on the amp, it works properly. Could it be that i am doing something wrong, could it be that i didnt use the protection circuit, please help!
I'm not familiar with the amp so this is just a thought... could it be that the amp generates a switch on thump and that the light bulb is unable to sustain the rails when the speaker is present. The thump pulls the rails down on one side and causes a "lock up" due to insufficient current ability in the limited PSU.

Just a thought... as I haven't looked at the main thread.
  Reply With Quote
Old 15th October 2012, 08:00 PM   #5
WSJ is offline WSJ  United States
diyAudio Member
 
WSJ's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: GILROY, CA
Quote:
Originally Posted by azlospux View Post
I made my first high power amplifier and its not doing what its supposed to. When i power it up, through a 100 watt light bulb and the speaker is connected,it gives off a nasty hum, but when i connect the speaker after i have turned on the amp, it works properly. Could it be that i am doing something wrong, could it be that i didnt use the protection circuit, please help!
The power supply ripple will be higher with the bulb. What is the power supply ripple?

Where can I buy some boards?
  Reply With Quote

Reply


Apex B500 problemsHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help the Apex 550W Class-B?! radio Solid State 16 20th July 2011 06:27 AM
Apex PA04 hoibit Chip Amps 0 22nd May 2008 04:10 AM
apex opamps tubedude63 Chip Amps 3 19th February 2004 06:09 AM
APEX PA03A i need information Dj BASS AMP Parts 3 20th July 2002 03:33 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 01:00 PM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.79%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2017 diyAudio
Wiki