Humming and crackling sound - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 28th March 2012, 11:43 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2012
Default Humming and crackling sound

Hi everyone,

I am facing a problem with my audio system right now. I have a digital source that is directly connected to an amplifier. The sound volume of the audio system is controlled using the digital volume control of the digital source.

The problem is that I am hearing a constant low frequency humming noise coming out from my speaker and occasionally a rather loud crackling spark sound will be emitted (from one or both speakers). All these equipment is plug into a star-earth power distribution plug. From what I understand so far, the signal ground of the digital source and the amplifier are both floating.

I also noticed that when I place one finger at the shield of the RCA cable and another finger at the chassis of the amplifier, the humming sound will reduce at least by 50%. I will also feel a slight tingling sensation in my fingers when I do that. I am not sure if this piece of additional information is helpful.

What can be done to remove this humming and crackling sound?

Thanks.

Last edited by jumpersg; 29th March 2012 at 12:00 AM.
  Reply With Quote
Old 29th March 2012, 03:17 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2012
Thanks asmith!

I tried swapping the existing RCA cable with a new one but the problem is still there.

I am using a 3 prong power cord (UK version) for all my equipment. I tried swapping all the power cords one by one with a brand new power cord but the problem is still there.

I tried "connecting" different parts of the chassis with my fingers (using my thumb and my index finger), there is no such tingling sensation. The tingling sensation only arise when I touch the shield of the RCA cable and the chassis.
  Reply With Quote
Old 29th March 2012, 05:43 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dona paula, Goa
How old is the system and have u done any changes after which the problem has started.

Gajanan Phadte
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
crackling sound from one channel ali_azamkhan Tubes / Valves 4 23rd November 2007 09:43 PM
Weird crackling sound without B+ applied arnoldc Tubes / Valves 3 9th January 2007 10:02 AM
crackling sound CDM4 Thomas Hage Digital Source 5 4th January 2006 10:59 AM
crackling sound CDM 4 Thomas Hage Parts 4 8th November 2005 07:06 AM
Crackling sound in right channel of TDA1541A DAC HeadSh0T Digital Source 3 9th December 2003 10:16 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:49 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2