SOS... problems with Lehmann BCL ("Lovely Cube")... - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 31st October 2011, 06:44 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2011
Default SOS... problems with Lehmann BCL ("Lovely Cube")...

Hi to everyone. Is my first post.

I have the next problem with the Lehmann BLC ("Lovely Cube")

With the gain at 0db. I have not amplification. I have to put the volume to maximum to hear the same volume as I listen to my Sansa Clip + directly without amplificator. Even a little less with "lovely".

With the gain to 10, 18 and 20dB I have changes in the output sound. I have SOME LITTLE amplification but I have yet to set the volume to maximum to have enough volume to hear worthily.

I have to say that I don't have hearing problems. My Lovely does not amplify the input signal !!!

Attached photos of my PCB front and bottom.

https://www.dropbox.com/gallery/2747...ovely?h=53f1a2


* Will note that I've made ​changes of components for originals equivalents. All changes with same capacity in the case of capacitors and the same resistance in the case of resistors ( I've only changed the value of the four 1K2 resistances by 1K5).

* I changed the LM317 and LM337 by originals 337T and 317T with bigger heatsinks.
* I changed BD139 and BD140 by BD139-16S and BD140-16S.
* I changed BC550 and BC560 by BC550CG and BC560CG.
* Input bigger capacitors have different format but are same capacity and voltage that stock lovely clone. Smaller input capacitors are MKP 22nF/1000V. (i had tested with originals and i had the same problem).
* 22nF opamp capacitors are KP1837.
* 100pF opamp capacitors are LCR FSC (100pF/160V./2,5%)
* Opamp is original 2134 . With 2134 and 2111AM lovely stock i have the same problem.

I have reviewed all solders. I have tested dip switches for gain function properly off and on.
All components are in place. I have measured voltages with digital multimeter:

- BD140 BD139: collector-base .- 14v.
collector-emitter .- 14v.
base-emitter .- 0.6v.


- BC550C BC560C: collector-base .- 15v.
base-emitter .- 0.6v.

- LM317T LM337T : Adj .- 13.8 v.
Input .- 21.6 v.
Output .- 15.0 v. (-15.0 for LM337T)

- OPAMP 2134 is receiving 14.7 v.

I have replaced the opamp with the stock. I have changed the sound source by putting my phone with the maximum volume.
Despite all this I still have to put the volume to maximum to hear the music. Even on 20db. gain !!.
With 0dB. even I noticed that the sound is attenuated.

HELP !! I'm pretty worried. I do not understand what is happening. Any suggestions.???
  Reply With Quote
Old 31st October 2011, 09:15 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Watertown, NY
Check your R15/16, R17/18 and R21/22 (L/R channels) for the correct values. These resistors set the gain of the op amps.
  Reply With Quote
Old 31st October 2011, 11:53 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2011
Thanks Odysseybmx414, all this resistors are OK. (4,7K).

I have checked all resistors in its places and values.

Last edited by Miky2011; 1st November 2011 at 12:11 AM.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crossfire "Distinct Audio" TD-1002 problems Dr Zeus Car Audio 53 29th November 2010 02:49 PM
FS: Lehmann Audio Black Cube MM/MC Phonostage enjoythemusic1 Swap Meet 0 27th August 2010 05:27 PM
Problems with "shallow" cabinet design? mfellman Construction Tips 2 12th April 2010 05:38 PM
What makes an amplifier "bright", "warm", or "neutral"? JohnS Solid State 51 13th December 2009 07:42 PM
Lehmann Black Cube Phono Stage mg16 Swap Meet 1 14th April 2008 05:22 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 03:29 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2