New amplifier problems - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th September 2011, 05:41 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Arges,Cutea De Arges
Default New amplifier problems

Hi. I recently started a project to build a stereo hi fi amplifier, but I came across some problems.One amplifier module burned and the other sounds weak about 25W at +-40V.I did not used all the original transistors 2sa872(2n5401) , MJE5731A TIP50(MJE15030-MJE15031) ,MJ15025 MJ15024(2SA1943 2Sc5200).
I want to fix the working module ,the schematic i used is the one below.
Attached Images
File Type: jpg Crown pulse 300w.JPG (164.8 KB, 149 views)

Last edited by radu8982; 12th September 2011 at 05:43 PM.
  Reply With Quote
Old 12th September 2011, 06:13 PM   #2
jaycee is offline jaycee  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Norwich, UK
You cannot simply substitute transistors in this way. The circuit will be oscillating and the compensation will have to be re-designed to cope - assuming your substituted parts are suitable for the circuit.

Your big problem is that MJE15030/1 drivers and 2SA1943/2SC5200 outputs are a LOT faster than the original devices. The drivers are also used in a Sziklai configuration with the BF422/423 predrivers - this is also prone to oscillation unless correctly compensated.

Last edited by jaycee; 12th September 2011 at 06:17 PM.
  Reply With Quote
Old 13th September 2011, 06:32 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Arges,Cutea De Arges
I would have used the original transistors but i can not find them in my country.I want to know how the schematic should look like with the transistors i am using.I also want to replace the BF423/BF422(below is a picture of how i got BF423) with 2N5401/2N5551 if it s posible and probaly 2sa1943/2sc5200 with 2STA2121/2STC5949.If the transistors are not appropriate please help me find some wich are.
Attached Images
File Type: jpg BF-423-DSC04435.jpg (160.1 KB, 100 views)

Last edited by radu8982; 13th September 2011 at 06:44 AM.
  Reply With Quote
Old 13th September 2011, 06:39 AM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Timisoara
Radu, you cannot expect people to be of any help when you did not use the parts that the designer recommended.
I also live in Romania at this time and i never buy electronic components from this country because most are fake. You can buy with confidence from Farnell or from Mouser.
  Reply With Quote
Old 22nd September 2011, 05:33 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Arges,Cutea De Arges
With some help i got a working module and i want to now how to make it safe so i won't encounter problems.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ella amplifier problems regralf88 Tubes / Valves 3 14th January 2009 12:12 AM
Amplifier Servo Problems Duo Chip Amps 10 5th February 2006 07:31 AM
Accuphase E-205 Amplifier......problems! alex_munich Chip Amps 2 31st March 2005 08:58 PM
problems with diy amplifier technics Solid State 4 23rd May 2003 06:30 PM
Amplifier problems... Diogo Solid State 1 31st August 2002 10:11 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:31 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright Đ1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2