Adcom GFA-2535: DC on output - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11th September 2010, 07:06 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2007
Default Adcom GFA-2535: DC on output

I have a Adcom GFA-2535 amp. It is basically a pair of two channel amps (about 60 watt / channel). That is, there are two seperate power supplies for each "stereo amp".

Well, rather suddenly amplifier A did not work - both channels went bad. The voltages rails on amp B (the side that works) measure +/- 47 volts at the fuses. On amp A (the bad side), the rails measure +/- 49 volts.

Then I looked at the outputs for DC. On the good side (amp b) the two channels measure about 15 - 25 mV DC. However, on the bad side (amp A), the speaker outputs measure 4.5 and 30 Volts DC. Fortunately, no speakers were harmed.

Does any one have a service manual (pdf) for the Adcom GFA-2535. I had thought about checking the likely culprits by measuring on the good amp and comparing them to the bad amp. But that could take forever.

Thanks,
-Tom
  Reply With Quote
Old 12th September 2010, 03:21 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: May 2010
Location: Florida
Hopefully someone can provide you a copy of the service manual, if not you can purchase one directly from Adcom for a nominal fee. The amp more than likely has some shorted outputs and possible driver stage problems. The 2 volt difference in the power supply is not a big difference. The high Dc on the one channel is though. The first thing I would do is inspect the outputs, emitter/ballast resistors and drivers. Also very closely inspect all the parts of any signs of damage (burnt, discolored). The need for basic test equipment is a must and just assuming that a handful of parts will get you back up and running would be a lesion in futility without testing. The question is “why did it fail” driving a low impedance load very hard, shorted speaker of shorted speaker wiring? These amps usually are rock solid unless something like this happens. Parts can fail also if exposed to repeated power /current surged also as any electrical device can. Let us know what test equipment you have to trouble shoot with also.
  Reply With Quote
Old 12th September 2010, 03:19 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2007
Quote:
Originally Posted by embrown057 View Post
Hopefully someone can provide you a copy of the service manual, if not you can purchase one directly from Adcom for a nominal fee. The amp more than likely has some shorted outputs and possible driver stage problems. The 2 volt difference in the power supply is not a big difference. The high Dc on the one channel is though. The first thing I would do is inspect the outputs, emitter/ballast resistors and drivers. Also very closely inspect all the parts of any signs of damage (burnt, discolored). The need for basic test equipment is a must and just assuming that a handful of parts will get you back up and running would be a lesion in futility without testing. The question is “why did it fail” driving a low impedance load very hard, shorted speaker of shorted speaker wiring? These amps usually are rock solid unless something like this happens. Parts can fail also if exposed to repeated power /current surged also as any electrical device can. Let us know what test equipment you have to trouble shoot with also.
Thanks for respsonding.
My visual inspection did not reveal anything and I was not terribly worried about difference in rail voltages.

Why it happened is interesting and I have no clue at this point. Nothing was disconnected or reconnected, so I doubt the outputs were shorted by clumsy fingers. It happened in both channels, that is why I initially assumed that it was "early" in the circuit. so I checked the rail vlotages. The heat sinks were not overly warm. I did not want to guess on where the emmitter resistors were until I had a schematic.

I will continue...
Thanks
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ADCOM GFA-555 Output DC Offset Voltage Measurements PB2 Solid State 31 29th July 2011 06:08 PM
Another high DC Adcom GFA-555 fredlf Solid State 663 12th April 2011 03:14 PM
Adcom GFA-565 again, fluctuating DC offset haash Solid State 5 4th May 2009 03:08 PM
Adcom GFA-555II with DC Offset sjdemark Solid State 19 28th February 2009 01:33 PM
Help with Adcom GFA 565 DC offset? craiggoff Solid State 2 11th February 2006 10:39 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 12:40 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2