Clueless newbie needs help Sony ES - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Solid State

Solid State Talk all about solid state amplification.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 7th September 2010, 04:08 AM   #1
HenryJ is offline HenryJ  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2010
Default Clueless newbie needs help Sony ES

I am posting here as I am hoping someone can help me with my system.

I have a Sony STR-GX99ES preamp/tuner that I have used by itself for years. Recently, I obtained a TA-N80ES power amplifier and am having trouble having them work together.

I am using RCA phono plugs to connect the two. I am coming from the preamp from the "surround out rear speaker" output to the fixed input on the amplifier. I am using the unbalanced settings and have the "amp mode" switch on the preamp set to "ext".

The problem is that I am getting good sound from the right channel and a very low output on the left channel. Also, the balance knob on the preamp has no effect.

So, my question is, do I have this setup correctly? I know that the STR-GX99ES is a system designed for Audio/Video surround sound, but I use it just for audio. Is it capable of doing what I want it to do?

Thanks,
Henry
  Reply With Quote
Old 7th September 2010, 05:23 AM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2010
Why don't you try plugging the amp into a source like a cd player or your computer which you know the output. This will verify if the amp is bad or the preamp is not doing something right.

Tell me how it goes...
  Reply With Quote
Old 7th September 2010, 07:14 AM   #3
Mooly is offline Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Have you proved the power amp is OK by swapping the L and R inputs over ?
__________________
-------------------------------------------------------
Installing and using LTspice. From beginner to advanced.
  Reply With Quote
Old 9th September 2010, 05:44 AM   #4
HenryJ is offline HenryJ  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2010
I have switched the L and R and have verified that the power amp is good with a CD player. The problem seems to be either the pre-amp or the way I have it hooked up.
  Reply With Quote
Old 9th September 2010, 09:00 AM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2010
It could still be the cables... You can check that by swapping L/R on both ends of the cable (not just one). If the same speaker is loud before and after, then its the preamp. If the sounds swaps sides, then its the cable.

I don't know all about that preamp so I can't really help you anymore then that. Sry.
  Reply With Quote
Old 9th September 2010, 10:39 AM   #6
frenzic is offline frenzic  Netherlands
diyAudio Member
 
Join Date: May 2003
Location: http://www.last.fm/user/frenzicatlast
Sounds like you are having few surround channels sent to your amp. Find a stereo output (L+R).

Last edited by frenzic; 9th September 2010 at 10:40 AM. Reason: typo
  Reply With Quote
Old 9th September 2010, 11:09 AM   #7
Mooly is offline Mooly  United Kingdom
diyAudio Moderator
 
Mooly's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Maybe post a (clear ) photo of the sockets and which you are using.
__________________
-------------------------------------------------------
Installing and using LTspice. From beginner to advanced.
  Reply With Quote
Old 17th September 2010, 11:11 PM   #8
HenryJ is offline HenryJ  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2010
According to Sony and a technician I brought the unit to, my tuner/pre-amp cannot be used with a power amp. There are no stereo line outputs; surround sound speaker outputs only.

I guess I am now in the market for a vintage Sony ES tuner/pre-amp.

  Reply With Quote
Old 18th September 2010, 04:48 AM   #9
cbdb is offline cbdb  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Vancouver
This sounds wierd, a pre amp that only does surround and has a tuner? I googled Sony STR-GX99ES and found out they are speakers? Whats the real model number? What are the inputs to the pre amp? What happens when you use the tuner? Is it a dolby surround proccesor? What are all the outputs? A picture of the back would sure help a lot !
  Reply With Quote
Old 18th September 2010, 05:03 AM   #10
cbdb is offline cbdb  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Vancouver
Found some info on the net (so maybee not reliable) But it might be a 3 channel dolby surround pre, centre and stereo surrounds (which is funny because I thought dolby surround had a mono rear channel). So you might be listening to the center and a surround channel (which wont have much coming out of it.) Try playing with the surround modes if it has them and set it to stereo. ( The tuner part is really bizzare )

Why sony would sell somthing so limited is beyond me so I think there is more to it than this. Do you have a users manual?

Last edited by cbdb; 18th September 2010 at 05:10 AM.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help this clueless newbie on a mission poldus Digital Source 19 28th July 2008 07:58 PM
Sony XA2-ES wandelblu Digital Source 1 8th November 2007 03:00 PM
Sony XA2-ES Tweak. wandelblu Digital Source 8 5th June 2007 07:35 PM
Sony XA20-es schematic? jsmccray Digital Source 0 4th December 2006 03:36 AM
Sony CDP-501 ES t. Digital Source 2 16th June 2004 04:39 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:21 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2