HOLMImpulse: Measuring Frequency- & Impulse-Response - Page 5 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Design & Build > Software Tools

Software Tools SPICE, PCB CAD, speaker design and measurement software, calculators

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4th June 2009, 05:15 PM   #41
doug20 is offline doug20  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2009
Default Re: documentation

Quote:
Originally posted by aduljr
How about a community wiki for the documentation? Let us help contribute to it as well.

How about a HOLM for Dummies? (Me, I feel dummer by the day on this site!!).

I do not want to bog down this thread with really silly and probably easy to answer questions, could we create a HOLM for dummies thread?
  Reply With Quote
Old 4th June 2009, 06:55 PM   #42
gedlee is offline gedlee  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Novi, Michigan
I think that tis thread is ideal for learning - as good as any. First thing, of course, is to get the software and run it. Then ask the questions as they come up.
  Reply With Quote
Old 4th June 2009, 06:55 PM   #43
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Denmark, Copenhagen
Default HOLMImpulse in practice - New thread ?

Quote:
Originally posted by doug20
How about a HOLM for Dummies? (Me, I feel dummer by the day on this site!!).
I do not want to bog down this thread with really silly and probably easy to answer questions, could we create a HOLM for dummies thread?
You are most welcome to start this new thread, I suggest you call it
"HOLMImpulse in practice" ?? (You might offend somebodies mind...)
I'll be happy to answer questions in that thread also.

But I think that gedlee is right, lets keep this thread alive, so it would be nice to see some responses with responses

If you are not able to get a proper response, or nothing at all, then show what you have got anyway! - I might have some tricks.

Or Bugfixes or features or...
  Reply With Quote
Old 4th June 2009, 07:20 PM   #44
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2008
I have a small bug with the installer.
When done the dialog just sits as 90% indefinitely until I change focus to another app at which point it goes to 100% with the close button enabled.
Looks like it does not detect when the installer is done (closed).

Nothing major just thought you might want to know.
No info that I can think of to help you nail it down.
  Reply With Quote
Old 4th June 2009, 08:05 PM   #45
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2008
Here are some measurement I made with an older version about a year ago (opened with the latest version to take screenshot)
The drives B&C 15PE40 where hung free about 1.8m up in the air. The mic was placed 1m in front of it. The mic was a XTZ room analyzer (does anyone have a cal file for this mic?)
The room looks like it creates some nasty artifacts. 7.5m x 3.9m x 2.3m concrete with windows on the right wall.

The consistency if the drives looks impressive considering they where used when I bought them. Think they came from a theater but I'm not sure.

Click the image to open in full size.

Any comments?
  Reply With Quote
Old 4th June 2009, 09:01 PM   #46
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Denmark, Copenhagen
Quote:
Originally posted by David_Web
Any comments?
http://img8.imageshack.us/img8/2861/boc15pe40holm.png

The image server is very slow 1.6 KB/sec ....
Maybe a comment tomorrow, when the image has been downloaded

Ohh now the image came...
  • The Impulse is inverted - Try "Invert recorded signal" under device settings or the "Invert Amplitude" button under "Options" for each measurement
  • What about the timewindow? Also under the options menu for each measurement - try the autodetect (This is done automatically when you measure)
  • If you want the total response the choose a smoothing 1/N Octave filter (Also under options)
Attached Images
File Type: png new picture.png (11.2 KB, 1039 views)
  Reply With Quote
Old 5th June 2009, 12:09 AM   #47
gedlee is offline gedlee  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Novi, Michigan
The software installs OK under Vista - 64 bit and it opens. But it doesn't recognize the sound card and it crashes whenever any sound card features are attempted, like trying to select the sound card.
  Reply With Quote
Old 5th June 2009, 04:00 AM   #48
Pano is offline Pano  United States
diyAudio Moderator
 
Pano's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Milliways
Blog Entries: 4
Running on an old HP laptop - WinXP. M-Audio USB Duo as sound card.

Everything seems to work just fine. Software even told me the input was clipping during calibration. Turned it down a bit, got a good file.

All seems to work well - all 3 methods give same results (sweep, chirp, MLS).

OK, So now what do I do with it?
__________________
Take the Speaker Voltage Test!
  Reply With Quote
Old 5th June 2009, 05:23 AM   #49
doug20 is offline doug20  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2009
Default Re: HOLMImpulse in practice - New thread ?

Quote:
Originally posted by askbojesen


You are most welcome to start this new thread, I suggest you call it
"HOLMImpulse in practice" ?? (You might offend somebodies mind...)
I'll be happy to answer questions in that thread also.

But I think that gedlee is right, lets keep this thread alive, so it would be nice to see some responses with responses

If you are not able to get a proper response, or nothing at all, then show what you have got anyway! - I might have some tricks.

Or Bugfixes or features or...

Thats cool, I can keep it here. I have it running but I didnt get to far with the soundcard measurements. It just didnt look right so I went back to using REW and ARTA for quick measurements of my new speakers.

I will spend sometime this weekend getting screen shots and questions ready.
  Reply With Quote
Old 5th June 2009, 06:57 AM   #50
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Denmark, Copenhagen
Unhappy 64 bit

Quote:
Originally posted by gedlee
The software installs OK under Vista - 64 bit and it opens. But it doesn't recognize the sound card and it crashes whenever any sound card features are attempted, like trying to select the sound card.
Sorry to hear this, I must install a 64 bit Vista and test for my self.

(The audio library is portaudio which can work in 64 bit, so there is hope...)

I'll let you know when I have figured this out
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Measuring Frequency Response MCPete Multi-Way 10 10th February 2009 12:36 AM
Measuring Frequency Response furly Planars & Exotics 1 17th March 2006 06:59 AM
Measuring the frequency response of a mic? mr_push_pull Multi-Way 5 30th August 2004 12:26 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:13 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2