Voltage spikes under load - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Power Supplies

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 3rd August 2009, 05:01 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2009
Default Voltage spikes under load

Hi all.

I posted on here before with questions asking about potential high-powered SMPS problems.

I've been working on making my 50W supply capable of higher power. It's a full bridge topology now, runs fine with resistive and lower capacitive loads up to around 150W, which is exciting in itself. I'm using a voltage doubler and diode bridge to take incoming 110Vac to and convert it to 2 DC lines: 170 Vin+ and -170 Vin-. This then gets fed into a full bridge (2 pairs of MOSFETs), switching at 100kHz, which alternates +/- 340V across my transformer (ee-55x2).

Now, when I increase beyond this 150W too much, I suddenly get all my FETs blown...before the fuse blows, they all are broken (straight short between all 3 pins). I only have 1 differential o-scope probe, so these captures don't show actual Vgs on both sides (As I can't ground the -170V line through the scope), but I do have the second probe on the complementing gate drive pins of the PWM. The rounded wave is a straight differential between gate-source (Vgs) at the pins a MOSFET in pair A, and the squarish wave is the OutB at the PWM (gate drive signal for pair B), with 10V/div on both.

No Load:
Click the image to open in full size.

Load:
Click the image to open in full size.

My guess is that as I increase the current or voltage, these spikes/noise causes, at some point, both sets of FETs to turn on, thereby causing a straight short from Vin+ and Vin- (340V) through the MOSFETs. I'm not a super-experienced designer though, so if you have any other ideas, I'm all ears.

Also, I have 2 questions:
1) what causes these? I have an output inductor in series with the load, so I think the spike is the output inductor and the transformer inductance responding to current. It's hard to see on the square wave, but the noise isn't at the beginning of the wave or Vgs ramp...if I zoom in, it corresponds to the little slope change on Vgs, which I believe corresponds to MOSFET turn-on (~4V), or when current starts to flow. Putting the scope on the output of the transformer shows that the Vout ramp occurs at the exact time of the spike (ie. a short time after the Vgs ramp starts - there's a delay between the beginning of the gate drive signal/Vgs increase and the beginning of the Vout) I could be completely wrong about the causes though...

2) I have snubbers across the FET drain-source, which I found experimentally as the most noise-reducing of anything I have laying aruond. If I put one on the transformer secondary across Vout, would that help? If so, what values should I use? (zooming in on the noise, I got a 150ns wavelength at any substantial load) I've tried experimentally with a few different RC values with no effect. I've also read that I may need snubbers across the rectifier bridge diodes, although I don't understand that at all.

3) I haven't put a filter capacitor on yet, maybe that will help improve or negate this noise...I didn't think it would because I've read that a capacitor along only changes the frequency of the noise, not the length (ie. a snubber needs a resistor to decrease ringing lenght) .... any suggestions for that? I don't know the calculations involved in capacitance needed for ripple control.

Any info or suggestions would be greatly appreciated.
  Reply With Quote
Old 3rd August 2009, 07:18 PM   #2
luka is offline luka  Slovenia
diyAudio Member
 
luka's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: in Slovenia :)
Send a message via Skype™ to luka
Your gate waveform [green?] is bad, this should be 100% squere

And those spikes or oscilations are from transformer leakage inductance. You have wrong values of RC snubber probably and most od it, not across fets but transformer itself, and yes primary and secondary helps a lot

And all pins short, if you have 2 fets turned on at the same time, wrong fets..

And btw, you kill ringing with R not C
__________________
home page @ http://www.classdaudio.tk/ @ 24/7 all year long
I FEEL SLOVENIA
  Reply With Quote
Old 4th August 2009, 02:49 PM   #3
diyAudio Member
 
darkfenriz's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Warsaw
Try scoping the difference between ground potential at both sides.
  Reply With Quote
Old 13th August 2009, 03:01 AM   #4
gootee is online now gootee  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Indiana
Blog Entries: 1
There is a good paper about snubber design on the Cornell Dubilier website, at http://www.cde.com , in the technical papers section:

http://www.cornell-dubilier.com/design.pdf

There are some other good ones on line, too:

http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm...te_number/3835

http://www.hagtech.com/pdf/snubber.pdf

http://www.ridleyengineering.com/snubber.htm

http://archive.chipcenter.com/circui.../c1100rp58.htm

I haven't tried most of those links for quite a while. I hope that they still work.
__________________
The electrolytic capacitors ARE the signal path: http://www.fullnet.com/~tomg/zoom3a_33kuF.jpg
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PFC voltage spikes tstitans Power Supplies 8 10th August 2009 07:34 PM
PS voltage without load duke_tj Power Supplies 5 16th September 2007 07:27 AM
Do amplifiers produce voltage without a load? Safe_Cracker Car Audio 10 6th May 2006 11:08 PM
Re: Why voltage drops with very small load? Aaron323 Power Supplies 9 17th February 2006 01:02 AM
No Load Voltage on Zen V4 Power Supply vsr123 Pass Labs 13 5th May 2003 05:10 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 03:27 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2