F5 Amplifier with lower idle bias - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Pass Labs

Pass Labs This forum is dedicated to Pass Labs discussion.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 19th June 2014, 12:54 PM   #1
diyAudio Member
 
maartentje's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: USA, FL
Default F5 Amplifier with lower idle bias

Running F5 with 3.3amps idle in the main room for about 1year it sounds superb. Im thinking of building the same amplifier for the office, how would the distortion figures look with about 100mA idle current? Anyone tried this?
Searched the forum a bit without luck.
  Reply With Quote
Old 19th June 2014, 01:02 PM   #2
juma is online now juma  Serbia
diyAudio Member
 
juma's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Zemun
Adjust the bias of your amp to 100mA and you'll know first hand...
  Reply With Quote
Old 19th June 2014, 01:50 PM   #3
6L6 is online now 6L6  United States
diyAudio Member
 
6L6's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Denver, Colorado
That low should work just fine, but as juma says, try it. You might need a bit more to ensure everything is turning on properly. Although, as you can guess, the more you can bias the better...find the temp you are comfortable with for that amp .
  Reply With Quote
Old 19th June 2014, 10:53 PM   #4
ttan98 is offline ttan98  Australia
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Melb
Quote:
Originally Posted by maartentje View Post
Running F5 with 3.3amps idle in the main room for about 1year it sounds superb. Im thinking of building the same amplifier for the office, how would the distortion figures look with about 100mA idle current? Anyone tried this?
Searched the forum a bit without luck.
The feedback(loop gain) is quite low I strongly suspect the distortion figure is fairly high when set to 100mA. Most Class AB amplifiers have very high loop gain hence setting the idle current to 100mA is adequate.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bias/idle current adjusting q139 Solid State 30 10th March 2013 11:13 AM
SUMO Andromeda II bias or idle power? SQLGuy Solid State 6 23rd November 2011 03:55 PM
Carver PM1200 rail voltage and idle bias settings david44tn Solid State 3 21st June 2011 11:16 AM
Can I use a LM317 bias on lower cathode of SRPP? Brit01 Tubes / Valves 6 23rd August 2010 12:39 AM
What's the Idle Current of the F5 Power Amp NV&H Pass Labs 56 3rd February 2010 10:56 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 09:10 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2