Strange problem with Pearl 2 and SAE Cartridge - Page 2 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Pass Labs

Pass Labs This forum is dedicated to Pass Labs discussion.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 24th March 2013, 08:30 PM   #11
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Southeastern Pennsylvania
I'll check it over. The odd thing is it only happens with this particular cartridge. And this cartridge has no issues with my other phono pre.
  Reply With Quote
Old 14th April 2013, 05:48 AM   #12
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: British Columbia
Did you find the culprit McQuade?

have you tried another turntable/source? (just to rule it out)

guesses...: is your C22 Polar or bipolar (don't know if it matters?) Perhaps one of your caps is bad (or backwards)? perhaps a cold solder in the ground circuit? ...hmmpppp.. that must be annoying. hope you figure it out!
  Reply With Quote
Old 14th April 2013, 11:43 AM   #13
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Southeastern Pennsylvania
It's so weird, I've had to stop using the cartridge. It happens with three different turntables, and the cartridge is fine with a different phono pre (an ART DJ). And the Pearl is fine with several other MM cartridges.

When the SAE is first connected, there is a continuous blast of white noise. Touching the stylus with a brush or dropping it on a record stops the noise, but it continues to make weird noises while playing.
  Reply With Quote
Old 14th April 2013, 10:07 PM   #14
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: British Columbia
hmmm. maybe the cart has some peculiar capacitance/resistance loading incompatibility issue.. is the noise like a heavy resonance or something, or just white noise?
id imagine building up noise is the result of standing waves or some kind of feedback loop and might be a grounding or inductance problem.

i really don't know what i'm talking about but what a curious issue you have!

If i had this problem id check over all joints from needle to phono out on the pre. I'd Check all soldering and look for any dull joints, or air pockets in solder. They should all be like silvery volcanos... and make sure your power lines are all adequately connected and not arcing or shorting. also, id make sure my dc lines were not running parallel to any of my input lines, and that all insulators are in good shape. that lines and jackets are not nicked. id check that the grounding pad in the centre of each channel is connected to turntable ground, and id check the integrity of the turntable ground wire, and its soldering point in the turntable. Id check the pins for the cart leads.

has the cart ever been damaged, or is the needle in rough shape, id make sure the cantilever looks okay.

and keep asking around. There appears to be alot of very intelligent DIYers and electrical engineers here. Im a pharmacist so not exactly my wheel house (otherwise i might suggest your pearl is allergic to that cart. haha. im sure that theres an identifiable cause. Sometimes its something we'd never imagine causing the issue... don't let it drive you nuts though.. last thing youd want is a beautiful job to get spoiled by a little frustration. enjoy it with another cart if you can and when you feel up to it, tackle the issue then.

if all the conductors and joints are okay, it could possibly be a bad component, or a fried one.
  Reply With Quote
Old 19th May 2013, 07:10 PM   #15
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Southeastern Pennsylvania
Default Fixed

To update everyone on this, there is indeed an incompatibility between this cartridge and the Pearl 2.

I sent the SAE to 6L6 who confirmed the problem existed with his Pearl 2 as well. He contacted Wayne, who recommended a simple fix -- a "Zobel" network consisting of a 680r resistor and 1000pf cap in series across the inputs. Apparently the high inductance of the SAE put the JFETs into oscillation, and the Zobel prevents this.

Wayne mentioned that all Pass gear has the Zobel network installed.

So I can now enjoy this fine cartridge thanks to 6L6 and Wayne. 6L6 even provided the caps and resistors when he returned the cartridge!

Last edited by McQuaide; 19th May 2013 at 07:13 PM.
  Reply With Quote
Old 19th May 2013, 11:24 PM   #16
diyAudio Member
 
bnorrish's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Boston
Wow. Thanks for update. 6L6 always there to help.
  Reply With Quote
Old 20th May 2013, 11:13 PM   #17
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: midwest
Well, Whew! I've sort of worried about this as I have one of those SAE carts hooked to my tonearm now! Can you provide a pic of this zobels attachment?

Thanks,

Russellc
__________________
Pass DIY B-1, Pass DIY F-5
  Reply With Quote
Old 21st May 2013, 12:10 AM   #18
diyAudio Member
 
vinylkid58's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Victoria, B.C.
I sketch might be helpful. I have a 1000E that whistles a little when I first power up my Pearl I.

jeff
  Reply With Quote
Old 21st May 2013, 12:24 AM   #19
diyAudio Member
 
vinylkid58's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Victoria, B.C.
Like this?
Attached Images
File Type: jpg Pass Pearl zobel.jpg (24.2 KB, 59 views)
  Reply With Quote
Old 21st May 2013, 12:26 AM   #20
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Southeastern Pennsylvania
Yep.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SAE 1000 cartridge audiostar Analogue Source 1 11th November 2011 12:13 AM
Pearl Phono strange working Basill Pass Labs 3 7th August 2010 09:50 AM
Pearl Phono stage cartridge matching Gregorio Pass Labs 3 30th June 2004 10:10 AM
Pearl and Cartridge Compatibility (Goldring 1012GX) krikor111 Pass Labs 5 14th September 2003 03:19 PM
Pearl Phono- What cartridge SteveG Pass Labs 16 7th March 2002 12:02 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:02 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2