X-BOSOZ noise - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Amplifiers > Pass Labs

Pass Labs This forum is dedicated to Pass Labs discussion.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 29th August 2003, 06:58 AM   #1
CH2 is offline CH2
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Singapore
Default X-BOSOZ noise

Hi all

I have just built henrik's version of X-Bosoz using point to point.

Everything is as according to Henrik's plan but for the output caps I used a 47uf instead of a 33uf.

When I turn it on, it has a noise level of 2mv. This leads to audible noise from my speakers (91db).

I don't think the noise level of 2mv is normal. Under the scope it is even more drastic. The fluctuation is in 100mv with a frequency of 33khz.

Is there anyway that I can determine the source of the noise?


Cheers
Hock Hua
  Reply With Quote
Old 29th August 2003, 05:05 PM   #2
Henrik is offline Henrik  Denmark
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Copenhagen Denmark
I will take a look at the problem tomorrow.
regards Henrik.
__________________
Henrik
  Reply With Quote
Old 30th August 2003, 10:44 AM   #3
Henrik is offline Henrik  Denmark
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Copenhagen Denmark
Hi CH2

I havenīt measured the noise in my xbsoz, but my guess is that it is more like 2uV than 2mV, which is too much.

My xsoz has about the same voltage gain as an Aleph-X (is that your poweramp?), and my tweeter Dynaudio D28AF has a sensitivity at about 89dB, wich is a little under your 91dB, so in broad terms it shoud be comparable to your system. When I put my ear right on the D28 I can hear some noice from the xbosoz, but at a distance at 10-20 cm it is gone, so in my setup noice isnīt a problem, so I guess somthing is going wrong in your setup, but exactly where is hard to tell.

You can get noise from resistors, caps, bad solderings and powersupplys.
What kind of resistors and caps are you useing, in PS as well as in the xbsoz?
Have you measured yor powersupply alone?
What kind of fets do you use?

I hope you will get rid of the noise, one way or the other.

Regards Henrik.
__________________
Henrik
  Reply With Quote
Old 31st August 2003, 05:19 PM   #4
CH2 is offline CH2
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Singapore
Hi Henrik

Thanks alot for your reply. I guess could be due to bad soldering. I just started on DIY. The caps and resistor are pretty standard. As for the mosfet, I am using irf620 and 520.

I measured the PS noise, which is about 0.8mv.

I guess I will try to rebuilt the circuit again. By the way, is there any way for me to trace the source of the noise?


Thanks again for your reply.

Cheers
Hock Hua
  Reply With Quote
Old 31st August 2003, 05:50 PM   #5
Henrik is offline Henrik  Denmark
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Copenhagen Denmark
CH2

You will allways get a little noise from powermosfets, but under normal circumstances it shoud be no problem.

As I recall, the xing of the bsoz causes a little more hiss. So while you are rebuilding, try to make the original bsoz so you can compare the noiselevel. If the xbosoz makes too much noise in your system compared to the bsoz, you can reduce the xfeedback and add some sourcedegeneration to keep the voltage gain down and still keep the X.

Your choise of fets seems okay to me.

Regards
__________________
Henrik
  Reply With Quote
Old 31st August 2003, 06:17 PM   #6
Henrik is offline Henrik  Denmark
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Copenhagen Denmark
CH2

I took a closer look at IRF620 and 520, and they seems to have too much input capacitanse, the -3db highend rolloff will be around 75 kHz and 32 kHz, which isnīt good enough. The X is very sensitive to the fets input capacitanse.

Attaced scematic with reduced feedback and some sourcedegeneration.

Regards
Attached Files
File Type: zip henrik xbosoz v2 2.pdf.zip (5.1 KB, 181 views)
__________________
Henrik
  Reply With Quote
Old 1st September 2003, 01:59 AM   #7
CH2 is offline CH2
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Singapore
Hi Hendrik

Thanks a thousand for your respond. I will try the changes to see if it reduce the noise. Actually, I was suspecting that my soldering skill is the main culprit for the noise.


Thanks again for the help. Really appreciate that. This forum really rock.


Cheers
Hock Hua
  Reply With Quote
Old 1st September 2003, 12:06 PM   #8
Henrik is offline Henrik  Denmark
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Copenhagen Denmark
CH2

Just one thing, in the scematic from 3 october 2002 I forgot to draw C3 and C4 (from Nelsons original scematic) which is caps at minimum 10000 uF, if you dont have them in you wil get a lot of noise.
One cap with plus connected to the node R101/R102/R118 and minus to Gnd, and an other one with plus to Gnd and minus to the node R104/R106/R117.

This could be your problem.

Regards Henrik.
__________________
Henrik
  Reply With Quote
Old 4th September 2003, 03:15 PM   #9
CH2 is offline CH2
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Singapore
Hi Henrik

Sorry for the late reply, my comp was down. Damn the virus.!!

Thanks for the pointer. I am using 880uf as according to the original circuit.

After I rebuilt the circuit, the noise is still there. I guess I must be having some really bad caps then. Will have to redo it again

Anyway, really appreciate your help.

Cheers
Hock Hua
  Reply With Quote
Old 4th September 2003, 03:22 PM   #10
Henrik is offline Henrik  Denmark
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Copenhagen Denmark
CH2
sorry to her you still have this noise!
And you are right, the last supply cap is minimum 1000uF not 10000uF, but anyway I uses 4700uF before and after regulation.

I hope you will find a solution.
Regards
__________________
Henrik
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low noise transistor and noise figure Real_Macgyver Solid State 28 27th July 2012 10:42 AM
To BOSOZ or not to BOSOZ... please comment. spence Pass Labs 4 27th February 2012 03:57 AM
Poll! What do you use in your X-BOSOZ or BOSOZ for Volume Control and Input Selector? promitheus Pass Labs 87 19th February 2006 04:15 PM
X-bosoz vs. CCS X-bosoz, how does the sound compare? acliao Pass Labs 14 26th February 2004 01:55 AM
little noise with BOSOZ ralf Pass Labs 4 30th January 2002 07:14 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 12:54 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright Đ1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2