Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Pass Labs This forum is dedicated to Pass Labs discussion.

F5 Bias Problem
F5 Bias Problem
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2nd March 2011, 11:48 PM   #1
maartentje is offline maartentje  United States
diyAudio Member
 
maartentje's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: USA, FL
Default F5 Bias Problem

Hi there,

Finished building the F5 amp. Everything looks fine but the bias does not want to go higher then .6amp. P2 is set to max and output set to 0vdc. Used Peter Daniels board and components from Tech-Diy.

Martinus
  Reply With Quote
Old 2nd March 2011, 11:50 PM   #2
maartentje is offline maartentje  United States
diyAudio Member
 
maartentje's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: USA, FL
Its on both channels. So something has to be wrong
  Reply With Quote
Old 2nd March 2011, 11:55 PM   #3
6L6 is offline 6L6  United States
diyAudio Moderator
 
6L6's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Denver, Colorado
F5 Bias Problem
If it's on both, that's actually a good thing.

What is the voltage across R12 and R11?

Is it all warmed up and toasty?

You said Tech-DIY, but to be sure, these are not Toshiba outputs?
  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 12:03 AM   #4
Andersonix is offline Andersonix  Sweden
diyAudio Member
 
Andersonix's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Marin County, California
F5 Bias Problem
Is your PS large enough? Bottleneck somewhere?
  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 12:16 AM   #5
maartentje is offline maartentje  United States
diyAudio Member
 
maartentje's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: USA, FL
Voltage across R11-R12 is 0.3v. Devices are IRFP9240 IRFP240.

Rail voltage 25volt+ and 25volt-
  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 12:17 AM   #6
maartentje is offline maartentje  United States
diyAudio Member
 
maartentje's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: USA, FL
Nothing toasted not yet
  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 12:27 AM   #7
Nelson Pass is offline Nelson Pass  United States
The one and only
 
Nelson Pass's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
F5 Bias Problem
You can increase the value of the 2.2K resistor which is
in parallel with the pot to get some more bias. Try 2.7K
or 3.3K

  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 12:36 AM   #8
maartentje is offline maartentje  United States
diyAudio Member
 
maartentje's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: USA, FL
Hi Nelson,

Yeah i was thinking the same thing. But the circuit should work like this right with the original value's?
  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 12:56 AM   #9
cjkpkg is offline cjkpkg  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Roswell GA
silly question but have you validated the ohm value of R11 and 12?

You should be able to easily get 800-1000mV(not that you would run there unless you had some MONSTER sinks) across with the stock values and 25V rails.

Also maybe doublecheck the values and orientation of the trimpots themselves - the adjustment screws should be to the outside of the boards.

Last edited by cjkpkg; 3rd March 2011 at 12:58 AM.
  Reply With Quote
Old 3rd March 2011, 01:08 AM   #10
nigelwright7557 is offline nigelwright7557  United Kingdom
diyAudio Member
 
nigelwright7557's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Carlisle, England
Quote:
Originally Posted by Nelson Pass View Post
You can increase the value of the 2.2K resistor which is
in parallel with the pot to get some more bias. Try 2.7K
or 3.3K

The IRFP240/9240 each need 3v5 to switch on.
__________________
PCBCAD51 pcb design software. 2018 version out now with lower prices >> http://www.murtonpikesystems.co.uk
  Reply With Quote

Reply


F5 Bias ProblemHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F5 bias question richD Pass Labs 12 4th March 2013 12:57 PM
your opinion of this bias problem speakerfritz Tubes / Valves 6 18th December 2010 06:55 PM
Bias problem- 1 Socket shows extremely low bias! otokomae Tubes / Valves 12 31st December 2008 10:01 PM
N-Channel no bias problem B.I.G Solid State 2 18th October 2004 05:59 PM
EL84 BIAS problem - again.... Buhl Tubes / Valves 4 28th November 2002 10:31 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 03:03 AM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2018 diyAudio
Wiki