Go Back   Home > Forums > Design & Build > Parts

Parts Where to get, and how to make the best bits. PCB's, caps, transformers, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21st January 2008, 12:53 AM   #1
dtm1962 is offline dtm1962  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Sarnia, Ontario, Canada
Default Strange: Preamp Xformer Overheating but Not Blowing Fuse and Supplying Right Voltages

I have a B & K preamp with an outboard Power Supply ( Basically a transformer with 25V + 25V & 10V + 10V secondaries) that is overheating (extremely hot melting adjacent plastic fuseholder and its own clear plastic insulation BUT..... still supplying the correct voltages and not blowing the small 0.5A primaries side fuse.

It gets hot even with the preamp load disconnected!!!!!

Can someone tell me what is happening???

Has anyone experience this situation?????

Is the insulation on conductors shorting out or what???

I included a photo of the damage as well.

Any help would be appreciated.

Thanks in advance,
__________________
Dan
  Reply With Quote
Old 21st January 2008, 04:50 AM   #2
diyAudio Member
 
I_Forgot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Phoenix, Az.
First, that fuse is too big for your app- obviously it isn't doing its job if things are melting and the fuse isn't blowing. Let's see, 1/2 A at 120V is 60 Watts. 20 watts is plenty enough to heat things up, so you'd better use a smaller fuse. The whole point of a fuse is to prevent things from getting hot enough to melt or start a fire.

It seems like you have a short circuit, probably on the secondary side- look for a shorted rectifier or filter cap- you may get nearly the right output voltage, but it will have a lot of ripple under load.

I_F
  Reply With Quote
Old 21st January 2008, 08:34 AM   #3
Elvee is offline Elvee  Belgium
diyAudio Member
 
Elvee's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Hi,

If the secondary components and voltages are OK, it is probably due to a shorted turn, probably on the primary side.
There is little you can do, except replace it (unless you're ready to dismantle and rewind the whole transformer).
LV
  Reply With Quote
Old 21st January 2008, 03:44 PM   #4
AndrewT is offline AndrewT  Scotland
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Scottish Borders
If the outside is that hot, try to imagine how hot it is inside!
That transformer seems as though it's telling you it is about to blow up.
__________________
regards Andrew T.
  Reply With Quote
Old 29th January 2008, 12:18 AM   #5
dtm1962 is offline dtm1962  Canada
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Sarnia, Ontario, Canada
I finally got around to measuring the primaries and secondaries.

And guess what I am measuring resistance of about 20 ohms between the primary windings and the secondary windings which I believe is not right.

So I assume this is the problem of why the transformer gets extremely hot and eventually blows the fuse.

Any comments on my findings.

Thanks in advance,
__________________
Dan
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why does fuse keep blowing imhondamatt Car Audio 26 19th April 2009 07:14 AM
Fuse housing melting but fuse not blowing, ppi amp rawadia Car Audio 21 2nd August 2008 10:39 AM
Preamp - Overheating Xformer (Without Load) but Not Blowing Fuse dtm1962 Solid State 12 29th January 2008 02:54 AM
How do I tame screwy voltages on an Xformer drdagor Power Supplies 7 12th September 2007 10:48 PM
Blowing my fuse (s) Jimlondon Chip Amps 7 7th March 2005 06:03 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:04 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2