Help! Weird behaving Amp and Speaker combo - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Live Sound > PA Systems

PA Systems A forum for discussion of all parts of a sound reinforcement or DJ system: loudspeakers, mixers (desks) etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 29th January 2013, 04:41 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2013
Default Help! Weird behaving Amp and Speaker combo

I was given a integrated PA unit--the kind with power and speaker in one box. It even has a battery for portability! Cool! The old owner said the power would turn off sometimes....so, I took it all apart to look for loose connections or anything visually obvious. Checked out OK.

The speaker box has a subwoofer and a high-frequency tweeter. The tweeter has a connector allowing two sets of speaker wires. Only one was connected when I got it.

Here's the weird issue: If I connect that additional set of speaker wires, the amp light will glow very weakly and not turn on enough to produce any sound. If those same wires are not connected, the amp will turn on and produce sound.

1) Any idea what's going on?
2) I imagine that the second set of speaker wires has to do with a frequency splitter and leaving it disconnected will result in crappier sound (it seemed a bit low and muffled to me during voice testing). Does that sound about right?

Here is a pic of what I'm talking about: Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

I really appreciate any wisdom that's shared with this amateur musician!
  Reply With Quote
Old 29th January 2013, 05:07 AM   #2
JMFahey is offline JMFahey  Argentina
diyAudio Member
 
JMFahey's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Buenos Aires - Argentina
Quote:
Here's the weird issue: If I connect that additional set of speaker wires, the amp light will glow very weakly and not turn on enough to produce any sound. If those same wires are not connected, the amp will turn on and produce sound.

1) Any idea what's going on?
Yes , stop messing with it, you have no clue and will burn it.
You are shorting the red/black battery wires across those tweeter connectors.
You have already burnt the tweeter, hence the "muffled sound".
  Reply With Quote
Old 29th January 2013, 10:55 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Nov 2008
but I did like the sparks and the smoke...
  Reply With Quote
Old 29th January 2013, 03:40 PM   #4
JMFahey is offline JMFahey  Argentina
diyAudio Member
 
JMFahey's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Buenos Aires - Argentina
Hey, 4th of july IS fun !!!

PS: not having the amp in my bench, I can't trace those red and black wires, but colour, thickness and spade terminals make me suspect they are the connectors for the mising battery.
I suspect you will measure from 13 to 15 V DC across them, a battery charging voltage.
Check it and post results.
And .... you'll need a new tweeter
  Reply With Quote
Old 29th January 2013, 04:53 PM   #5
diyAudio Member
 
indianajo's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Jeffersonville, Indiana USA
If you suspect speaker problems, you need to read the resistance across them. Not near the standard 4 or 8 ohms, or higher for a tweeter, you need to buy something else. At the 20 year boundary, the "crossover" components between the two speakers, particularly any non-polar electrolytic capacitors, are also suspect. Any replacement speaker needs to be near the same resisatance as the original, ie don't put 4 ohm woofers in cabinets designed for 8 ohms.
__________________
Dynakit ST70, ST120, PAS2,Hammond H182(2 ea),H112,A100,10-82TC,Peavey CS800S,1.3K, SP2-XT's, T-300 HF Proj's, Steinway console, Herald RA88a mixer, Wurlitzer 4500, 4300
  Reply With Quote
Old 29th January 2013, 08:00 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2013
Thanks for the quick replies guys...lot of people seem to be telling me not to play with the junk I find But I like to play! You guys are gonna think I'm an idiot for sharing this: when I was 12 or 13, my friend and I took apart an electric lawnmower engine. My friend thought it would be funny to press the start button while we were fooling with it. Shocked me like hell! So we would find ways to trick each other into getting shocked with that thing for a a month or so (putting the wires on a chair, putting it on a baking sheet, etc.) before turning it into a spinning blade of death. So let it be known I'm retarded. Haha I hereby absolve you all of any liability

Here's a response from the company that made the unit, for posterity:

"Your unit requires good batteries to function properly. The power cord supplies barely enough current to turn the unit on and charge the batteries.

When the batteries are worn out and the speaker is required to put out high levels of audio, the batteries will sag resulting the in the unit powering off. With the power switch in the off position, the charge indicator (top light ) should be flashing indicating fully charged batteries, however the battery monitoring circuit is actually measuring the charge voltage. If you disconnected the batteries with the power switch off, the light will still flash fully charged. Your unit needs two new batteries. They can be found locally since they are not proprietary (used in alarm systems and emergency lights ).

Your high frequency driver should only have two wires connected to it. Any additional speaker should be connected to the speaker out jacks."

JMFahey, I will take a peek and see where that missing battery might fit in...also check Voltage as you suggest and post. Still at work for a few more hours.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Selling Dayton Dta 100 A T amp and Speaker combo. cross reference Swap Meet 1 26th May 2012 04:42 PM
Class D amp with weird speaker configuration? GreenSpade Class D 2 22nd December 2011 11:15 PM
Servo & speaker protection combo Wavebourn Solid State 10 10th August 2009 03:42 PM
Need Combo line/speaker level switch for sub mgkman Parts 4 17th November 2007 06:41 AM
Which amp/speaker combo? 300Bse + FE126/206/166E or Solid State + Jordan JX92S cangaceiro99 Full Range 11 5th May 2006 11:17 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 07:59 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2