Go Back   Home > Forums > >
Home Forums Rules Articles diyAudio Store Blogs Gallery Wiki Register Donations FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Instruments and Amps Everything that makes music, Especially including instrument amps.

Behringer A500 as a DIY project
Behringer A500 as a DIY project
Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 17th June 2015, 08:41 AM   #211
redgt3 is offline redgt3  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2015
Hi All
new here so please be gentle !
I've been running 2 x A500's for a couple of years now
Active x-over (80Hz)
one running a pair of sound craft studio monitors, the other bridged running an 8ohm Sub.

I was running some LF tests yesterday (20-50Hz), at about 90% max power on the sub amp - at no stage did the front panel clip led light.
after a few mins of this test, the sub stops working.
My first thought was that the Sub speaker had given out.
immediately powered everything off, disconnected and checked the system bit by bit.
Turns out that one of the channels (channel B) on the A500 in bridge mode has died - no output at all - the other channel is still working fine.
I've popped the cover and initial observation is that the amp pcb LED on the amp that is non functional is not lit - ref des is LD2.
Cant find any reference in the manual to the purpose of this LED - any clues please?!

Looking to delve in deeper today with a view to fixing it - can't imagine it being too difficult - I have got around 20 years of electronic design experience behind me.. and a fair bit of test kit.
The amp design itself looks pretty conventional (from a PA POV)
However, any early heads up, gotchas etc would be much appreciated.
thanks in advance
David
  Reply With Quote
Old 4th July 2015, 08:03 AM   #212
James Freeman is offline James Freeman
diyAudio Member
 
James Freeman's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Have a Multimeter and schematics?

Check the VCC+-, 15V+- first.
  Reply With Quote
Old 8th December 2016, 03:35 PM   #213
redgt3 is offline redgt3  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2015
holy thread resurrection !

After having some free time to look at the amp on the bench, I've found that a 15V Zener is SC.
(it's the one that provides the +15v for the op amp supply - D29)
The fact that R34 was trying to burn itself off of the PCB gave me a clue.
LD2 does come on for around half a second at power up;
BUT, and heres the strange thing - there is no -VCC rail;
Bridge diodes buzz out OK.
So, I think that there is another issue somewhere; but I'll replace the Zener first and go from there.
I've checked (power off) the -VCC rail for shorts, but non found.
ah well !
keeps me out of trouble
  Reply With Quote
Old 13th December 2016, 05:48 AM   #214
redgt3 is offline redgt3  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2015
morning.
thought I'd update the thread with my findings.
Amp all fixed - it was just the Zener diode !
shocked that the diode was the only thing dead
19p from Maplin (quickest route to get one !)
all fixed & working well.
In fact rather too well... full power testing into my dummy load... it blew one of the power resistors up - proper good bang, smoke everywhere, end cap flew off it
ah well, obviously need to build a bigger one now !
  Reply With Quote
Old 21st April 2018, 11:09 AM   #215
kefeur is offline kefeur  Hungary
diyAudio Member
 
Join Date: Feb 2008
Hi all.
My amplifier was completely ruined.
Your circuit board was burnt to the hole.
Would you please give me a drawing of printed circuit board of the left circuit?
Thanks'
Ferenc
  Reply With Quote

Reply


Behringer A500 as a DIY projectHide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Behringer A500 power amp problem, please help? emperor Instruments and Amps 37 25th August 2015 06:56 PM
Upgrading Behringer BCD2000 project, need help/advice Bonthouse Parts 4 15th July 2011 10:20 PM
Phonic Max250 or Behringer A500 for speakers 93db?? Brit01 Instruments and Amps 13 29th July 2008 07:54 PM
Which soundcard for KX Project and measuring speakers with a Behringer ECM8000? mazeroth Multi-Way 1 28th March 2006 08:22 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 12:02 PM.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Resources saved on this page: MySQL 15.00%
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2018 diyAudio
Wiki