Opamp/mosfet power amplifier - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Live Sound > Instruments and Amps

Instruments and Amps Everything that makes music, Especially including instrument amps.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 22nd March 2007, 10:19 PM   #1
Dusk is offline Dusk  United States
diyAudio Member
 
Dusk's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Hendrix land
Smile Opamp/mosfet power amplifier

Hello Quasi or anyone who can help

This about that opamp/mosfet power amplifier you turned me on to....for use as a guitar amplifier.....it's at post12 and#17......that is i did all the changes you pointed out in post#17 but i used a LM741CN instead of the TL071 the 741 worked........i could not find the TL071 around here....anyway i wanted to upgrade to a NE5534 it has a faster slew rate than the 741....anyway when i put in the NE5534 and tried to bias the amplifier like you said with a 100 ohm resistor in each supply line i used a meter across the 100 ohm it read 45 volts.......i tried to set the P 1 trim pot to 10 volts but it.....45volts did not decrease.......please tell me what iam doing wrong orwhat do ineed to change in the circuit.....componet that is........i put the 741 back and bias it to 100ma with no problem....please tell me what i need to ajust within this circuit...the post is: op-amp based mosfet power amplifier for guitar rig


THANKS
Dusk
  Reply With Quote
Old 25th March 2007, 04:18 PM   #2
Albertb is offline Albertb  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Hants
You almost certainly have chronic oscillation. This would be because of the change from the 741, which is very restricted in its bandwidth, to the NE5532, which is a much better device but needs special compensation to specifically prevent this problem. It is so much better in demanding applications that it is almost too good for a guitar preamp, which is a very undemanding task, (in the strictest electronic sense not the tonal one).

I would advise that, if someone who knows has told you to use a TL071 then get one. They are a direct replacement for your 741 and perform much better all round plus, they are cheap and plentiful. The TL072 is a dual version and the TL074 is a quad version of the same opamp. Maybe these would be easier to find locally?

I don't know where you are in the world but I can't imagine you would have a problem getting them. Just look on eBay and you may find a few. You could also try online suppliers like RS or Farnell who would have them but the postage adds on to the price unless you are making a bigger order.

If they had your address by PM, maybe someone you know here could post a couple on to you.
  Reply With Quote
Old 26th March 2007, 04:45 AM   #3
diyAudio Member
 
unclejed613's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
it is probably oscillation, most likely caused partly by the use of a device with such a high slew rate. the tl071 also has a higher slew rate than a 741, but i don't think it's as high as a 5534. the slew rate can be controlled by adding compensation capacitance on pin 5. the higher the capacitance, the slower the slew rate (a data sheet spoof once referred to it as "slow rate").
__________________
Vintage Audio and Pro-Audio repair ampz(removethis)@sohonet.net
spammer trap: spammers must die
  Reply With Quote
Old 26th March 2007, 10:55 AM   #4
quasi is offline quasi  Australia
diyAudio Member
 
quasi's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Adelaide, Australia
Hey Dusk, long time no read.

Yes you should plug in a TL071 in as suggested. I would have thought this op-amp would have been good enough for a guitar amp.

Anyway back to your issue. When you put the TL071 in you will have to re-adjust the bias.

Cheers
Q
  Reply With Quote
Old 27th March 2007, 10:44 PM   #5
Dusk is offline Dusk  United States
diyAudio Member
 
Dusk's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Hendrix land
Smile op amp based guitar power amplifier

Hello Quasi and all who replied

Yes, Quasi it has been some time.........i will break down ane order some tl071......but i think they have the same slew rate as the NE5534? This amplifier has great deep bass response even with the lowly 741.........as long as you don't over drive it out of the output mosfet ...SOA .....im using IRF240 AND IRF244 in it......their current rating are close 12&14 amp....i think anyway thanks to all who.......helped out with my problem.

t
THANKS Quasi


i know this is far from HI-FI but in guitar land it works


Peace
dusk
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
opamp input power amplifier - problems sunrise Solid State 36 26th September 2007 08:57 PM
Ultra-High performance OpAmp-based MOSFET Power Amp tlf9999 Solid State 20 7th September 2005 09:41 PM
Opamp based MOSFET amplifier design ronybc Solid State 33 28th July 2004 05:48 AM
mosfet and opamp amplifier darkfenriz Solid State 32 15th July 2004 01:17 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 01:44 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2