getting sound into a Hammond series 10 tone cabnet... - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Live Sound > Instruments and Amps

Instruments and Amps Everything that makes music, Especially including instrument amps.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 17th July 2006, 05:35 PM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
Default getting sound into a Hammond series 10 tone cabnet...

my dad gave me this tone cab and it looks awesome in and out.... no scratcheds on wood and only a very thin layer of dust inside.... i dont have an organ, i do hoever have an electric guitar and a yamaha keyboard that sorta has an organy sound to it...
i need to know exactly how to get an audio signal into it... (between line level for the keyboard, and about magnetic phono level for the guitar.... is this even a good idea?

i also belive this model has circuitry for a reverb but relies on one
mounted in the organ (am i right?)

if so i want to put one in because i happen to have a reverb spring...

attached is the circuit for the beast... any ideas on how to fire it up?

---i hope this is in the right spot....
....i looked for threads containing info on this...
.... please bash me in the head if theres one i missed....
  Reply With Quote
Old 17th July 2006, 07:35 PM   #2
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
ok wait a minute... i got the thing figured out... not is it possible to bridge it? (ps it sounds really good on one channel...
  Reply With Quote
Old 18th July 2006, 12:34 AM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
ok after a little more experimenting i see that one channel is the hi-range and the other goes to the speaker on the bottom
(the subwoofer is super sized!!!)

im happy with the input level... line level input is quiet (sorta) and my guitar is loud if i use a footpedal preamp (loud enough to bug a neighbor also i love the fact that distortion is close to 0%
no hum no nothing... only thing i hate is the size.... its like well huge!!!

can i just tie both channels (hi and low) togheter and use it as a single amp or do i have to split the signal with caps or something to prevent dc frm getting between channels?

i know i sound like a nerd right now and this is the third post in like 2 hours but im excitesd so im sorry ill try to stop this....
  Reply With Quote
Old 19th July 2006, 04:25 AM   #4
jerishi is offline jerishi  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: wa. state
Default sound-

Don't worry about it- in the informal world of lookin' for a good-sounding piece of equipment... how you get there is what it's about. I'm interested in what you're working on, so would be interested in more info. -
  Reply With Quote
Old 19th July 2006, 09:52 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
thanks for some feed back turns out this thing is a really big speaker with an amp inside... acording to what ive read this thing has 2 channels... one for the left tweeter and one for the right


each input (theres 2 ) aparently goes to a filter that separates the lows and highs

the lows from both channels are fed to a single subwoofer

the highs go to an independent tweeter per channel...


at least that is what the specs say...

i havent studied the schematic too detailed yet but i have got this thing to fire up and i have got sound out of it...

on mine one channel seems to go to the subwoofer more than the tweeter

and the other channel seemn to go to the other tweeter more than the subwoofer


i dont rightly know why at this point if its suppose to do that or not

this was built for hammond organs... i dont have one (although i wish i did )

it has at the back 2 connectors... and no power cord

; power was drawn thru cable connected to organ;

the other connector is a mirror of the first
(i guess for daisy-chaining)

since there was no way to get it to turn on with out a hammond i decided to take off the back and rig something up

i did and it worked

turns out this is a solid state rig
but its got a monster chassis and power supply

i traced the cables...

5 coax cables went from the input and tone selector on the panel to the amp

since they were color coated i removed the rca plugs from the amp to get to the panel better

i didnt want to decrese the value (in case i ever sell it)
i also wanted it to do something (since w/o hooking it up its just a table)

so instead of cutting wires and ripping it up i simply stripped some of the existing wires back a little and wrapped new around and taped them in place

i figured out which pin was what

it goes :

1-n/c
2-input 1
3-input 2
4-n/c
5-120 ac cold
6-ground (audio and chassis)
7-120 ac hot

i passed new wires thru the existing pins (they were hollow)
and

it worked the first try!

the fact that the ground for the audio was between the line voltage pins made me nervous so i spliced into a ground farther away from it for the audio

i tryed the following setups

since it was the first thing i saw capable of outputting a low level audio signal i hooked my guitar up to a channel...

it worked but was quiet...

then i took one of my foot pedals
(a Boss hm-2 heavy metal pedal)
and turned the distortion all the way down and used the pedal as a pre-amp

lets put it this way

my cousin heard it outside on the corner of the block...

it can get loud...

i tried the other channel and relized that i was only playing thru a single tweeter before... cause now i was coming thru a 15 inch sub and the other 8 inch tweeter

louder still... but it didnt seem to be enough

i got curious and started wondering how to play thru both channels at the same time...

now i know this is usally a no-no but i figured what the heck

i twisted the inputs together BOOM (just kidding)

it worked! now i dont know if thats proper

i know that there could have been a dc offset between channels

and i probly should use some kind of capicitor to couple the channelas togheter just in case
what do you think?

(sorry if im a little on the technical side... i had a couple years of electronics technology class)

btw schematics and info were found here:

http://www.captain-foldback.com/Hamm...b/series10.htm

thanks for any info













here!
  Reply With Quote
Old 19th July 2006, 09:52 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
sorry for the long pots but i forgot this
this is the link to the schematic (its not actuall on that other page)

http://home.image.dk/~schems/Series10_schematic.gif
  Reply With Quote
Old 24th July 2006, 06:10 PM   #7
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
does any one know if the signals should be like they are?

input 1 comes thru the sub about 60% and comes thru the left

tweet about 40%

input 2 seems to come thru right tweet about 90% and about

5% seems to go to sub and 5% more seems to goto the left

tweet

i hate to continue bugging you fine people but i would just like to

know if this is right... i dont want to risk blowing something out

due to something not being biased right or being shorted...

the sound i do get is Very clean though...

  Reply With Quote
Old 24th July 2006, 08:20 PM   #8
fmw63 is offline fmw63  United States
diyAudio Member
 
Join Date: May 2004
Location: in a house
Default Hammond Series 10 info

These should get you started.

Frank



http://www.captain-foldback.com/Hamm...b/series10.htm

http://home.image.dk/~schems/Series10_schematic.gif

http://www.captain-foldback.com/Leslie_sub/pinouts.htm
  Reply With Quote
Old 13th August 2006, 02:35 PM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Jun 2006
case closed, works great, anooys the neighbors (and parents)
sounds great,

any idea what tis is worth?

it is in VERY good shape no dings, mildue,

completly stock (although i did strip a few wires inside i didnot cut them)---to actually hook it up

i might sell it (but im reluctant cause it makes such a great amp)
i dunno any suggestions?

?
__________________
Okay, so how do i put the smoke back in?
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quality of Hammond 300 series power transformers compared to 200 series? G Tubes / Valves 10 3rd August 2012 07:32 AM
Fastening the lid onto Hammond 1444 series enclosures mihalis Chip Amps 5 23rd July 2008 08:05 PM
Hammond 270 series power transformer? Norris Wilson Tubes / Valves 13 22nd February 2007 01:54 PM
Hammond 125SE series alexmoose Parts 0 29th March 2006 10:44 PM
Difference between Hammond 200 and 300 series dsavitsk Tubes / Valves 2 24th October 2005 01:21 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:17 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2