Help w/ Troubleshooting FM - diyAudio
Go Back   Home > Forums > General Interest > Everything Else

Everything Else Anything related to audio / video / electronics etc) BUT remember- we have many new forums where your thread may now fit! .... Parts, Equipment & Tools, Construction Tips, Software Tools......

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 14th August 2008, 05:06 PM   #1
Tom7227 is offline Tom7227  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Buffalo
Send a message via AIM to Tom7227
Default Help w/ Troubleshooting FM

Hi folks,

To say the least, AM/Fm..and any RF repairs have not been my Forte.

I have a classic Yamaha Cr-1020 reciever with no FM. (AM works)

I have the schematic, so that makes it a bit easier.

The problems seem to be in the actual tuning model itself. the actual capacitor/PCB unit.

Thru troubleshooting, I injected an IF signal (from another tuner) to the output of this Tuning module and I got FM stereo to work.

So I determined that the problem is in that module.

In the module, there is a 3sk45 RF amp, (replaced), an FM oscillator and a driver. All test good.

Can I measure anything with an oscilloscope?.. the FM oscillator?
  Reply With Quote
Old 14th August 2008, 09:13 PM   #2
dmills is offline dmills  United Kingdom
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: High Wycombe
I am assuming that you have checked the power supplies and the presence of the tuning voltage, if these basics are OK, then I would start by opening up the module, then tune to the bottom and top of the band and use another receiver to see if you can hear the local oscillator 10.7 Mhz away (Which side is the question, and you can make it a lot more obvious by coupling a few millivolts of audio onto the tuning voltage)..

That should establish that the LO is working (or not), which pretty much just leaves the mixer in question.

HTH.

Regards, Dan.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help troubleshooting an amp emremeydan Solid State 12 28th January 2008 11:16 PM
Zen V8 Troubleshooting moe29 Pass Labs 13 20th March 2006 04:44 PM
Help troubleshooting Zen V4 ophilip Pass Labs 18 11th February 2006 01:39 AM
help troubleshooting this diy pre-amp zobsky Tubes / Valves 21 3rd November 2003 12:06 AM
Troubleshooting MikeBike Solid State 3 30th September 2001 05:19 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:07 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2