HP Audio Gen 202C - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Design & Build > Equipment & Tools

Equipment & Tools From test equipment to hand tools

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 30th April 2013, 12:34 AM   #1
ODougbo is offline ODougbo  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Maryland USA
Default HP Audio Gen 202C

My HP 202C signal generator is acting up, used one for years, now it just oscillates, and can't use it. The sound is what my dad used to call "motor boating".

It has tubes, should I start there?
Attached Images
File Type: jpg Temp.jpg (32.4 KB, 108 views)

Last edited by ODougbo; 30th April 2013 at 12:37 AM.
  Reply With Quote
Old 30th April 2013, 02:10 AM   #2
diyAudio Member
 
dchisholm's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: St Louis, Mo
The vacuum tubes are a possible candidate. In the days when every neighborhood drugstore had a tube tester (which was when there WAS such a thing as a neighborhood drugstore), checking tubes was a quick and easy first step.

Given the age of the instrument I'd place wagers on a faulty electrolytic capacitor as the culprit in this case. A dried-out bypass or filter capacitor will have less effective capacitance than necessary to do its job, or a leaky coupling capacitor will upset the biasing of one or more stages.

I haven't looked but I suspect there are several copies of this instrument's schematic, or complete service manual, posted on the 'net. I'd start by checking the voltages in the power supply section. If they seem to be acceptable and not widely jittering I'd look at the voltages on each tube pin in an attempt to determine which stage has the motorboating problem, then focus on the electrolytic capacitors associated with that stage.

Dale
  Reply With Quote
Old 30th April 2013, 03:44 AM   #3
RNMarsh is offline RNMarsh  United States
diyAudio Member
 
RNMarsh's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: 2457 Cascade Trail; Cool, CA. 95614
I'll second that --> all the electrolytic caps would be my first thing to replace. Then tubes. After that you'll have it working for a long time again.

-Richard
  Reply With Quote
Old 30th April 2013, 09:31 AM   #4
ODougbo is offline ODougbo  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Maryland USA
Thanks for the posts. I'm kicking myself for taking a peak inside the other day; talk about bad karma (it was still working then). The tubes looked good and hot; noticed there was not much in there, I did see several caps and they looked easy to replace.

Love the action on them, can sweep very fast (tuned about 200 speakers with it).

I have an extra one, but the dial is almost frozen and very hard to turn.

Thanks again.
  Reply With Quote
Old 30th April 2013, 08:05 PM   #5
diyAudio Member
 
dchisholm's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: St Louis, Mo
If you intend to keep this generator in service as a working instrument (rather than ornamentation on the nostalgia shelf, or a "completely stock" museum piece) I'd replace all the electrolytics on principal. Modern capacitors of the same electrical ratings will probably be physically smaller and may require some modifications of any mounting clamps, etc, that may have been used. Pay close attention to the voltage ratings but it's probably OK to use the next larger capacitance value if you can't find an exact replacement value.

I think there's only 4 tubes in that generator, and one of then is a dual rectifier (probably 5Y3 or 6X4). In retrospect it's amazing what circuit designers from a couple generations ago could do with a handful of active devices.

Your frozen tuning dial may be nothing more serious than some congealed lube, either in the dial mechanism or the variable capacitor itself. The repair is conceptually simple - just flush out the old grease with a suitable solvent, and replace it with a dab of silicone grease - but it takes a fair amount of disassembly to get to the parts.

Speaking of nostalgia, I suspect those multi-gang variable capacitors and tuning mechanisms could be used as the basis for a solid-state oscillator with the "look and feel" of the 200 series, but much improved performance.

Dale
  Reply With Quote
Old 1st May 2013, 08:26 AM   #6
ODougbo is offline ODougbo  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Maryland USA
Yes thanks Dale, going to need to soon I bet. That would be a job to disassemble the spare, and it probably needs caps also. I did drop small drops of oil at the mini lubrication holes on the gears/shaft and letting it sit.

btw, I'm old to remember the tube-testers in drug stores, etc. - never saw anyone use one.
  Reply With Quote
Old 2nd May 2013, 04:59 PM   #7
diyAudio Member
 
dirkwright's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Virginia
Before you replace the electrolytics, check the voltage across them first. When this oscillator was made, line voltage really was 110VAC. These days, it's typically 125VAC, which means that all of the voltages inside of the oscillator are substantially higher than design spec. You will probably need to get higher voltage capacitors and this may be one reason they failed. The heater voltages are going to be higher also, but not by much hopefully. I wouldn't trust a selenium rectifier either, if this one has one, so if it was me, I'd replace that also.
  Reply With Quote
Old 2nd May 2013, 05:30 PM   #8
diyAudio Member
 
tubelab.com's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: West Virginia panhandle
I am not familiar with the 202C.

The 200AB used a 5AR4 rectifier and the generator would "wobulate" when the rectifier got weak. The factory rectifier was an Amperex Bugle Boy. The oscillator circuit used 6AU6's and the amplifier used 6K6's.

The 200CD "wide range oscillator" had a solid state rectifier, 6AU6's for the oscillator and 6CW5's for the amplifier. The 6AU6's could cause the oscillator to malfunction, but they would have to be really dead.

We had hundreds of both here when we ran a factory, and they were on 24/7. I was working in the cal lab maintaining them and all the other factory equipment. I don't think I ever changed anything other than tubes in those things.....but that was 30 years ago. The electrolytics might have dried up by now. Some of the really old ones used "bumble bee" caps which are known leakers....but my Fluke 407D still works fine with all its original bumble bee caps.
__________________
Too much power is almost enough! Turn it up till it explodes - then back up just a little.
  Reply With Quote
Old 2nd May 2013, 05:41 PM   #9
ODougbo is offline ODougbo  United States
diyAudio Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Maryland USA
wobulate...I knew there was word that I was missing.

No lack of voltage at my place - 250v across both bars, 125v each.
  Reply With Quote
Old 2nd May 2013, 08:21 PM   #10
diyAudio Member
 
dchisholm's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: St Louis, Mo
Quote:
Originally Posted by dirkwright View Post
When this oscillator was made, line voltage really was 110VAC. These days, it's typically 125VAC, which means that all of the voltages inside of the oscillator are substantially higher . . .
122.9 VAC at my location on a mild spring afternoon, which probably corresponds to a very lightly loaded grid. But the point is very valid. I wouldn't bet on it, but you just might find some taps on the power transformer primary to deal with line voltages above or below the design center value.

Dale
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HP 202C LF Oscillator (tube sine wave generator) $20 pjanda1 Swap Meet 2 23rd July 2011 02:08 PM
Audio Sweep Gen. mickeymoose Equipment & Tools 5 6th March 2011 04:42 PM
HP 3560A Portable Audio I have an HP 3560A 2 channel portable FFT analyzeFFT Analyzer phaselag Swap Meet 0 23rd November 2010 11:37 PM
HP 8050A Audio Analyzer imix500 Parts 8 23rd June 2008 02:56 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 11:02 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2