Tektronix 5111A Problems - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Design & Build > Equipment & Tools

Equipment & Tools From test equipment to hand tools

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th February 2012, 03:10 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Iowa
Default Tektronix 5111A Problems

I recently picked up some test equipment at a recent surplus sale, including a Tektronix 5111A Storage Oscilloscope. It has a 5B10N Time Base module and a pair of 5A22N Differential modules. I've been having the following issues with this unit and am wondering if there are any fixes worth pursuing:

1. The mainframe seems to work fine, except that the center bay doesn't seem to send power to the module which is plugged into it. I haven't really torn into the mainframe yet to see if anything is simply loose or if any parts have released any magic blue smoke.

2. When the inputs are grounded and nothing is hooked up to the modules there seems to be some noise.

3. This is the biggest issue, I have hooked the modules up to both the mainframe calibration (which does work, on my other scope it's a beautiful square wave) and my B&K 3020 feeding in square, sines, and saw-tooth waves. One of the 5A22N modules displays more or less junk, the other 5A22N displays really poor (I mean really poor, nearly garbage) squares on the positive input. On the negative input this module displays a square, but it's rounded. Plus every once and a while it will just flake out, turn to garbage, then pop the rounded square wave back up on the screen.

I know the 5111A is a bit dated and slow at 2Mhz, but I would really love to get this scope going. The scope came out of a student lab at a local university so who knows how it was treated before I acquired it. If anyone has any advice I would be all ears and very appreciative!



P.S. I have operation manuals for the mainframe and the modules, but if anyone has any service manuals or schematics I would be appreciative for copies if possible.
  Reply With Quote
Old 12th February 2012, 03:24 AM   #2
diyAudio Member
 
jackinnj's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Llanddewi Brefi, NJ
artek media probably has the service manuals -- check in with the Tekscopes group on yahoo.

clean the 5A22n switch contacts ONLY with isopropyl alcohol -- you can get the high test version from various suppliers. the 5A22n is a great plug in.

these 5xxx series scopes are very low noise --
  Reply With Quote
Old 12th February 2012, 03:25 AM   #3
diyAudio Member
 
thaumaturge's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Utah
Bama has the 5110 mainframe, should be close. I remember the 5000 series basically as a bunch of dogs. The likely source of your problems is on the mainframe edge connectors. Also those dang push button switches on the modules. I also recall some channel switching problems. I seem to recall tek used a troublesome hybrid to do the channel switching. I've seen some other Tek specialty sites that covered the 5000 series. I'll check my bookmarks and see if I can find something. On the Edge connectors, try wrapping a piece of heavy bond paper around the plug in edge connector and use it as a wiper may help. Also recall using thin tongue depressors with slightly abrasive paper on the ends to clean the mainframe connectors.
Doc
__________________
Ne timeas a facie mulierum ea ignorare

Last edited by thaumaturge; 12th February 2012 at 03:28 AM.
  Reply With Quote
Old 12th February 2012, 03:49 AM   #4
diyAudio Member
 
thaumaturge's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Utah
Okay, found at least mainframe manual. Second link is mostly just description and pics. First link leads to mainframe manual and -some- plugins.
Doc
5000 Series

Index of /tektronix/tek5000
__________________
Ne timeas a facie mulierum ea ignorare
  Reply With Quote
Old 16th February 2012, 11:13 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Iowa
Thanks guys! Come this weekend I'll crack it open and give it a thorough cleaning and inspection. Hopefully that will clear some or all of the issues up.

  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MiniWatt N3 problems, oscillation thumping and RF/motor problems. Destroyer OS. Tubes / Valves 18 6th July 2010 12:14 AM
Tektronix 310A Ed LaFontaine Parts 0 3rd January 2009 09:21 PM
Tektronix transformers tubesmuggler Tubes / Valves 1 7th March 2007 11:43 PM
Tektronix 2225 jasont Parts 8 14th October 2004 11:28 AM
Tektronix 2465B ?? fmak Parts 0 26th February 2004 07:31 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 02:06 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2