Marantz CD63KI Not Recognising CDs - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12th September 2006, 10:10 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Default Marantz CD63KI Not Recognising CDs

My Marantz CD63 mkII KI Signature has stopped working. The obvious fault is that it wonít recognise a CD when itís in the tray. When you put a disc in, the display just shows DISC. On opening the player I can see that the disc does not spin when Ďplayí is pressed. I have cleaned the laser lens but this had no effect. Iíve also now replaced the whole laser assembly but this hasnít cured the problem totally, the CDs now spins but the display still shows DISC. i.e. when I close the CD drawer or press Ďplayí etc, the CD spins and the display flashes DISC but then the display returns to a constant DISC, the disc stops spinning and the CD has still not been recognised.
I'd be really grateful if somebody can point me in the right direction.
Many thanks.
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 11:11 AM   #2
singa is offline singa  Singapore
diyAudio Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: near
Send a message via AIM to singa Send a message via MSN to singa Send a message via Yahoo to singa
Hi,
Since you have replaced the laser and still the same ,try changing the flat flexible data cable from the laser.Most probably one of the thin signal line is broken.
edit--- BTW did you remove the shorted pads before installing?
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 01:33 PM   #3
tubenut is offline tubenut  South Africa
diyAudio Member
 
tubenut's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: South Africa, Jhb
Do not think there are shorted solder pads and a VAM12....

I have had a dud VAM12 before!!!
Were ESD precautions taken?
Did you push the flex foil "home" properly into the connector.
I have even had to trim one flex foil as it was too wide for the connector.
__________________
Guillaume
Croak Audio Exploration
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 02:45 PM   #4
poynton is offline poynton  United Kingdom
diyAudio Member
 
poynton's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: A life on the ocean waves when I'm not at home in N. Wales (but I'm not Welsh so no sheep jokes!)
Hi.

Have you gone through the self test routine??

It is in the manual, which I have posted here :-

http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=170595

Andy
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 05:30 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Wow, thank you all!

Yep, ESD precautions were taken and yep I pushed the foil connector home, well at least I'm pretty sure I did as I did it twice. I'll see if I can check the foil connector for any breaks using an AVO meter.
Nope, I haven't gone through the self check routine but now I've got the service manual I will, so many, many thanks Andy for posting it.
I'll post my findings as soon as I've done them.
Cheers
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 06:57 PM   #6
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Hi Folks,

Right, checked the foil connector and it's pushed home fine, also checked it for any breaks using an AVO meter and it's all okay.
Then went into the self service routine:

- At P00 the laser sled moved in and out when pressing >> or <<.

- At P01 an audible clicking is heard about every second. Note this is a mechanical clicking from the player, not one heard through the speakers. If I rotate the CD gently by hand, nothing is audible through the speakers.

- At P02 the CD rotates in a clockwise direction.

- At P03 the CD continues to rotate in a clockwise direction.

If at any time I press PLAY the display flashes "disc" and then "Err 10" is displayed, i.e. RADIAL error.

So, any ideas what "RADIAL error" is and how to fix it?

Cheers.
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 07:07 PM   #7
Netlist is offline Netlist  Belgium
diyAudio Moderator Emeritus
 
Netlist's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Sorry guys, schematic does not match my service database.
Anyway, it says (translated)

Clock signal at pin 22 of demod component is normally 6Mhz.
When the fault occurs its only about 4.35Mhz.
Pin 18 is 9V instead of 5V.
C2501( which is not on the provided schematic) is short which results in pin 16 being too positive.

If you can find the demod component(?) this might help.

/Hugo
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 07:20 PM   #8
poynton is offline poynton  United Kingdom
diyAudio Member
 
poynton's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: A life on the ocean waves when I'm not at home in N. Wales (but I'm not Welsh so no sheep jokes!)
Quote:
Originally posted by dlflclhl


- At P00 the laser sled moved in and out when pressing >> or <<.

- At P01 an audible clicking is heard about every second. Note this is a mechanical clicking from the player, not one heard through the speakers. If I rotate the CD gently by hand, nothing is audible through the speakers.

- At P02 the CD rotates in a clockwise direction.

- At P03 the CD continues to rotate in a clockwise direction.

If at any time I press PLAY the display flashes "disc" and then "Err 10" is displayed, i.e. RADIAL error.

So, any ideas what "RADIAL error" is and how to fix it?

Cheers.
Can you see the laser trying to focus - ie goes up and down?
In a darkened room, can you see the laser light up when you power up the cdp?

Andy
  Reply With Quote
Old 12th September 2006, 09:13 PM   #9
diyAudio Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Eindhoven
Quote:
Originally posted by poynton


In a darkened room, can you see the laser light up when you power up the cdp?

Andy
a mobile phone containing a camera helps in looking at the infrared laser

Also helpful: http://www.repairfaq.org/sam/cdfaq.htm

radial error indicates that the sledge or lens cannot move in the radial direction. When starting a disc it always moves to the center where the TOC is located on thge disc. Does the sledge move ?

best
__________________
Guido Tent
www.Tentlabs.com
  Reply With Quote
Old 13th September 2006, 04:52 PM   #10
diyAudio Member
 
Join Date: Sep 2006
Quote:
Originally posted by poynton


Can you see the laser trying to focus - ie goes up and down?
In a darkened room, can you see the laser light up when you power up the cdp?

Andy

Quote:
Originally posted by Guido Tent


a mobile phone containing a camera helps in looking at the infrared laser

Also helpful: http://www.repairfaq.org/sam/cdfaq.htm

radial error indicates that the sledge or lens cannot move in the radial direction. When starting a disc it always moves to the center where the TOC is located on thge disc. Does the sledge move ?

best

Hi

Yep, when there's no CD in the tray the laser goes up and down trying to focus when I close the tray or press PLAY, unfortunately I can't check that when a CD's in the tray as I can't see the laser.
As for actually seeing the laser beam, nope I can't see a thing, but then again would I be able to as I understood IR to be invisible to the naked eye? Unfortunately I don't have a mobile phone with a camera.

The laser sled doesn't move when a CD is inserted, but the laser sled always parks itself at the centre so I'm not sure whether it would move anyway.

What I have noticed though, on doing the self test routine again, at Mode 3 (Display P03), the sled doesn't move when pressing << or >>, something it should do according to the service manual.

Cheers.
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Marantz CD63KI Biskit Digital Source 3 6th May 2013 06:21 AM
Help needed with Marantz cd63ki not recognising discs mercedesjenz Digital Source 1 18th October 2008 01:12 PM
Marantz CD63KI - XO clock in, sound bad... Zombie Digital Source 30 2nd April 2008 07:02 PM
Part number for Marantz CD63KI Laser needed urgently Mesh Digital Source 2 13th December 2004 04:33 AM
Recognising the Avalon Ascendant blank527 Multi-Way 1 26th February 2004 12:08 AM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 05:22 AM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright ©1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2