Broken Arcam Alpha 6 - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 13th July 2006, 01:44 AM   #1
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2006
Default Broken Arcam Alpha 6

Hi All.

I just picked up an Arcam Alpha 6 for a couple of dollars, it was sold as faulty and I am gonna try to fix it - I like a challenge.

With the lid off its clear that the pickup head never moves and in normal operational mode the player sits there saying "disk" ie no disk detected. I have found the service manual and it describes a diagnostic mode which I have stepped though - part of which should make the read arm move when the << and >> buttons are pushed - again it doesnt move.

I would say the most likely candidate for failure on the read head would be the tiny ribbon cable connecting it to the player. I also know that data from the read head also goes to the arm controller chip to help with tracking and focus.

So .. my question is this - would a crack in the ribbon cable render the pickup arm motionless. I would think that its trying to "see" some data on the disk to know how far to jump, as it doesnt get any data the servo is never told to move the arm.

Can anyone with any knowledge of pickups explain the logic of such things?

Many thanks

David
  Reply With Quote
Old 13th July 2006, 07:37 AM   #2
avr300 is offline avr300  Denmark
diyAudio Member
 
avr300's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: DK
Hi David

See http://www.diyaudio.com/forums/showt...711#post955711

My CD53 did the same. It tried to focus but never spum the main motor.

The ribbon from the laserunit to the HF board was broken.

Repaired the ribbon, now its running smooth again.
  Reply With Quote
Old 13th July 2006, 12:14 PM   #3
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2006
Hehe - well it was exactly what you said - although the ribbon wasnt broken, it was just totally unplugged from the monoboard. Reinserted it and voila it worked. "worked" rather than "works" as it was happily playing CDs while out of the main chassis. Put everything back into the case and now the motor just comes on flat chat 100% of the time, taken everything out of the case again and its still running hell for leather.

1 step forward, 2 steps back - onwards...
  Reply With Quote
Old 13th July 2006, 01:39 PM   #4
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2006
Slightly more worrying is the fact that it still spins the disk like crazy when I have re- unplugged the ribbon cable. So it looks like I have introduced another fault.

That DAC board is a right royal pain the **** to get off - hope I havent damaged it.
  Reply With Quote
Old 13th July 2006, 05:59 PM   #5
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2006
Apologies for spamming my own thread but.....

Its Fixed!!!

By removing and reinstalling the DAC 6 board I had cracked some of the joints connecting the riser pins to the monoboard - 10 mins with a soldering iron and a solder sucker and they were fully restored - and so is the system.

So an mint condition fully functional Arcam Alpha 6 for 23 quid.
  Reply With Quote
Old 13th July 2006, 08:10 PM   #6
avr300 is offline avr300  Denmark
diyAudio Member
 
avr300's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: DK
Well, not to expensive I guess. Cool.
  Reply With Quote
Old 2nd October 2008, 12:00 AM   #7
diyAudio Member
 
colin.hepburn2's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Newtonhill Aberdeenshire
Default wanted service manual Arcam Alpha 6 CD

HI All
Well just acquired an Arcam Alpha 6 CD Player
And hoping to find a serves manual for it can anyone help have you got one laying around or can you tell me where to get it
Cheers
Colin
__________________
Colin
The Blues Man
  Reply With Quote
Old 2nd October 2008, 04:24 AM   #8
diyAudio Member
 
Join Date: Jul 2006
Yeh I still have the file (i think), drop me an email and I will see if I can find it, may not be until the weekend tho. What does your CD player do?
  Reply With Quote
Old 3rd October 2008, 03:37 PM   #9
diyAudio Member
 
colin.hepburn2's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Newtonhill Aberdeenshire
Hi Womble76
The CD Working Fine just wanted a copy of service manual for general repairs and or tweaking it up Thank you for offering me copy of your manual
Sent You Email
Cheers
Colin
__________________
Colin
The Blues Man
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Arcam Alpha 3 Left Channel broken... wprice99 Solid State 148 13th May 2008 06:56 PM
Broken Arcam Alpha 8 Trichord klunk Digital Source 12 19th June 2006 11:06 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 04:09 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2