problems on TDA1541A - diyAudio
Go Back   Home > Forums > Source & Line > Digital Source

Digital Source Digital Players and Recorders: CD , SACD , Tape, Memory Card, etc.

Please consider donating to help us continue to serve you.

Ads on/off / Custom Title / More PMs / More album space / Advanced printing & mass image saving
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 4th July 2005, 03:04 PM   #1
maudan is offline maudan  Italy
diyAudio Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Genoa
Default problems on TDA1541A

Excuse me for the broadcast, probably it's a very silly question but I would like to know the expert opinion.

I'm building a DAC based on CS8412 and TDA1541A and I have a little problem.

The implementation is mainly based on the datasheets information and on some useful topics I've seen on this site.
The DAC is fed using MOSFET regulators followed by local regulators based on TL431.
Currently I'm using an I/V converter based on OPamp just for initial evaluation.
The output of the OPamp feeds a very silent audio mixer I use for experiments in order to have variable gain.

The problem is an audio tone I can hear at the output of the DAC when there is no digital signal coming from the SPDIF interface.
I've also tried to verify if the problem is due to the I/V converter but I'm sure it's due to the TDA1541A.
Unfortunately I don't have an oscilloscope and I cannot evaluate frequency and level of this disturbing tone but, initially it was more or less located at midrange frequencies.
Later I've replaced the capacitor connected to pin 13 and 18 of the TDA1541A (100nF as suggested from Philips) with 2.2uF capacitors as indicated by Pedja Rogic. After this modification the frequency of the tone has been shifted higher and the level is lower than previously but still present.

I'm sure about no problems in the audio output chain therefore there must be something wrong on the TDA1541A layout.
Any suggestion is kindly welcomed.

Thank you in advance

Best Regards

Maurizio
  Reply With Quote

Reply


Hide this!Advertise here!
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tda1541a Kenyork Swap Meet 0 3rd June 2009 05:02 PM
Problems with TDA1541A S1 markings sparkle Digital Source 3 13th October 2007 09:02 PM
tda1541a distortion problems ash_dac Digital Source 3 10th September 2005 02:57 PM


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 10:39 PM.


vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1999-2014 diyAudio

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2